Zuid-Sudan: de mannen vochten, de vrouwen zorgden
AMERSFOORT – Christenvrouwen zijn van grote betekenis in Zuid-Sudan. Terwijl hun mannen vochten in de burgeroorlog, zorgden zij voor het voedsel en voedden de kinderen op.
Dat zei bisschop Anthony Poggo uit Zuid-Sudan dinsdagmorgen tijdens de landelijke ontmoetingsdag van De Christenvrouw in Amersfoort. De bijeenkomst trok ongeveer 250 vrouwen. De vereniging wil, over de kerkmuren heen, christenvrouwen behulpzaam zijn bij hun staan in de maatschappij.
’s Morgens spraken de directeur van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB), ds. J. P. Ouwehand, en bisschop Poggo, die op uitnodiging van de GZB in Nederland is. ’s Middags vertelden zendeling Valery Mantsoerov en zijn vrouw Jelena (ondersteund door Friedensstimme) over hun werk in Kamtsjatka.
Poggo, bisschop van de Episcopale Kerk van Zuid-Sudan, vertelde over de immense problemen in zijn land na de burgeroorlog en het verkrijgen van de onafhankelijkheid vorig jaar. Hij benoemde speciaal de rol van de vrouwen, die de kinderen opvoedden, zorgden voor eten en tijd vonden om te evangeliseren toen hun mannen er niet waren. Vrouwen en kinderen hebben veel geleden tijdens de oorlog.
Het eerste gedeelte van Jesaja 18 spreekt zijn volk enorm aan, zei Poggo. Veel uitleggers menen dat deze tekst betrekking heeft op Ethiopië en Sudan, met name doordat het in de Bijbel gaat over de rivieren van Morenland, het spreken van veel talen en de komst van een oordeel. Dat oordeel wordt uitgelegd als de oorlog. Bisschop Poggo vindt het opvallend dat juist in de tijd van de burgeroorlog het christendom in zijn land is gegroeid. Hij noemde als tweede tekst die hem erg aanspreekt Jesaja 2:4, over het slaan van zwaarden tot spaden. „Dat is vervuld in Zuid-Sudan.”
De Sudanees gaf aan dat zijn land voor grote uitdagingen staat. „Jaren van geweld lieten hun sporen na. Er heersen vele ziekten, er is grote armoede en een stroom van terugkerende vluchtelingen. Het gebed ”Geef ons heden ons dagelijks brood” is er van grote betekenis. En toch: het goede nieuws is dat we nu vrij zijn.”
De kerk doet wat zij kan, niet alleen door het Evangelie te verkondigen maar ook door haar inzet voor het onderwijs en het geven van praktische hulp aan de bevolking.
Christenen in het islamitische noorden van Sudan zuchten nog onder vervolging, zei Poggo. „Velen worden gedwongen zich tot de islam te bekeren. Moslims gaan over tot het christendom op straffe van de dood.”
Ds. Ouwehand merkte op dat de gevolgen van de oorlog overal in het land zichtbaar zijn en verwacht dat de opgelopen trauma’s nog jaren voelbaar zullen zijn. Hij mediteerde over Psalm 91. „Het is niet zo dat christenen geen onheil zal treffen, maar wel zullen ze uitgeholpen worden. Het perspectief reikt hier verder dan een directe gebedsverhoring.”