Politiek

Commissie: loon zelfstandige specialist hoog

DEN HAAG (ANP) – De inkomens van zelfstandig werkende medisch specialisten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere landen, zelfs nu de omzet van deze artsen sinds 2010 met 20 procent is gedaald. Specialisten die in loondienst werken, zitten qua salaris in de middenmoot. Dat constateert de commissie-Meurs in een rapport dat woensdag is gepubliceerd.

10 October 2012 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 23:38

Pauline Meurs, onder meer hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, keek in opdracht van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) naar de inkomens van medisch specialisten. Dat moest gebeuren omdat in het voorjaar door vijf politieke partijen werd afgesproken om de salarissen van Nederlandse medisch specialisten meer in lijn te brengen met die van hun internationale collega’s. Daardoor zou de groei van de zorgkosten in de hand gehouden kunnen worden, was de aanname.

Volgens de commissie-Meurs ligt „de sleutel voor de oplossing” echter niet alleen bij de specialisten. Om de zorg betaalbaar te houden moet bijvoorbeeld ook worden gekeken naar het leveren van zorg in de buurt, de capaciteit van opleidingen van artsen en naar herschikking van taken, aldus het rapport. Ook vindt de commisie het niet verstandig specialisten te dwingen in loondienst te gaan werken. Wel is het een optie om het zelfstandig werken financieel minder aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld fiscale maatregen te treffen.

Verder stelt de commissie dat het niet wenselijk is om het systeem rond medisch specialistische zorg weer op de schop te nemen. Er is de afgelopen jaren al veel veranderd en bovendien zijn er signalen dat Schippers de goede weg is ingeslagen. De lonen van vrijgevestigde specialisten dalen en er zijn afspraken gemaakt om in de toekomst de kosten verder in de hand te houden.

De commissie raadt aan om te experimenteren met een beloning voor artsen die gezondheidswinst bij hun patiënten boeken. Als niet meer wordt betaald voor de hoeveelheid ingrepen die de specialisten doen, komt de nadruk meer op kwaliteit dan op kwantiteit te liggen. „Een oude wijsheid in de zorg luidt immers: waar je voor betaalt, daar krijg je veel van”, aldus de commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer