Binnenland

Koopkracht achteruit

Enkele hoofdpunten uit de Miljoenennota en de departementsbegrotingen:

Redactie politiek
16 September 2003 15:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Bijna iedereen gaat er het komende jaar licht in koopkracht op achteruit. Een uitzondering vormen tweeverdieners met kinderen en alleenstaande ouders met een modaal inkomen.

Uit het ziekenfondspakket verdwijnen de vergoedingen voor fysiotherapie, tandartscontrole bij volwassenen, eerste behandeling reageerbuisbevruchting, anticonceptiepillen vanaf 21 jaar en zittend ziekenvervoer (taxi).

stip (u67(Er komt een eigen bijdrage van 1,50 euro per recept voor geneesmiddelen. De eigen bijdragen in de AWBZ (ouderen-, gehandicapten- en jeugdzorg) gaan fors omhoog. De apothekers moeten ruim 430 miljoen euro inleveren, de thuiszorg 100 miljoen.

De abortuswet en de euthanasiewet worden in 2004 geëvalueerd. Ontwikkelingen in de gentechnologie worden door het kabinet kritisch gevolgd.

Door de hogere eigen bijdragen en de beperking van het ziekenfondspakket daalt de ziekenfondspremie van 8,45 procent naar 8 procent. De premie voor de AWBZ gaat omhoog van 12,55 procent naar 13,25 procent.

Minister Van der Hoeven wil het lerarentekort aanpakken. In 2007 mogen er nog 2200 vacatures zijn. Ongewijzigd beleid zou leiden tot 10.700 onvervulde arbeidsplaatsen.

De WAO wordt met ingang van 2006 ingrijpend gewijzigd. Uitgangspunt daarbij zal zijn dat alleen zij die echt geen betaalde arbeid kunnen verrichten er nog toegang toe krijgen. Werkgevers moeten arbeidsongeschikten twee jaar doorbetalen. Momenteel is dat één jaar.

Wie een beroep wil doen op de WW moet in de toekomst 39 weken van de laatste 52 hebben gewerkt (was 26 van de laatste 39). Bovendien moet hij vier van de laatste vijf jaar hebben gewerkt. Een kortdurende uitkering voor mensen die alleen aan de wekeneis voldoen, is er niet meer bij.

Met ingang van 2005 stopt het kabinet met de fiscale facilitering van VUT- en prepensioenregelingen. Wie vervroegd wil uittreden, moet dan in één klap zijn verdere verplichtingen over zijn werkzame leven aan de Belastingdienst voldoen.

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Bij verhuizing mag de bestaande hypotheekschuld slechts verhoogd worden met het bedrag dat de nieuwe woning duurder is dan de oude. Wat daarboven komt, is niet meer aftrekbaar.

De aftrekbare kilometervergoeding voor zakelijk verkeer in een privé-auto gaat omlaag van 28 naar 17 eurocent. Gebruikers van een leaseauto gaan erop vooruit: het woon-werkverkeer wordt voortaan als zakelijk aangemerkt, wat een hoop administratie scheelt.

De lagere accijnzen op diesel en ongelode benzine worden afgeschaft. De tabaksaccijns gaat met 46 cent omhoog; een pakje sigaretten kost straks 55 cent meer.

Voor achterstallig onderhoud op wegen tot 2010 komt 600 miljoen euro beschikbaar. Het spoor kan 853 miljoen tegemoet zien en voor onderhoud aan vaarwegen is 700 miljoen uitgetrokken.

Een tweede spoedwet wegverbreding moet de aanleg van spitsstroken mogelijk maken op de A1, A12, A20, A27 en A28.

Ouders moeten meebetalen aan de kosten die de overheid maakt als hun kinderen met de politie in aanraking zijn gekomen. Zo zullen ouders een deel van de rekening gepresenteerd krijgen van jeugdbeschermingsmaatregelen en Halt-afdoeningen.

Gezinnen zullen soms ondersteuning bij de opvoeding moeten aanvaarden als kinderen op het verkeerde pad terecht zijn gekomen.

Het openbaar ministerie krijgt 36 miljoen euro extra om de vloed van strafzaken te verwerken. De aanpak van veelplegers, van jeugdzaken en van zeer ernstige delicten krijgt voorrang.

Wie in het kader van gezinshereniging of gezinsvorming naar ons land wil komen, moet op basisniveau de Nederlandse taal beheersen.

Oudkomers (allochtonen die al langere tijd in ons land verblijven) moeten inburgeringsprogramma’s volgen. Wie weigert, wordt gekort op de uitkering.

In de krijgsmacht vallen 2000 gedwongen ontslagen. De legerplaats Seedorf en de vliegbasis Twenthe worden gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer