Missionaire zaterdag: aandacht voor 3D-aanpak in Vreeswijk
VREESWIJK – Hoe ga je als kerkelijke gemeente om met de roeping van de kerk om missionair te zijn? Die vraag stond zaterdag centraal op twintig plaatsen in Nederland. Bij de hervormde gemeente Vreeswijk namen vier kerkenraden een kijkje.
3D. Zo heet de aanpak die missionair predikant Dirk de Bree hanteert in Vreeswijk. In De Voorhof, een bescheiden kerkgebouw aan de Wiersdijk, aan delegaties van kerkenraden uit Apeldoorn, Capelle aan den IJssel, Elst (Utr.) en Heusden uit dat dat staat voor dagelijks dichtbij dienen. Zijn vrouw, sinds 1 september in dienst als gezinsnetwerker, opent de inspiratiedag. Ze confronteert de aanwezigen dadelijk met het thema. „We willen het graag fijn hebben, maar we moeten zijn als Jezus in het dienen van anderen.”
Ds. De Bree laat een filmpje zien van een brunch, een kerkdienst met votum en groet maar ook een maaltijd. De toespraak tijdens de dienst is kort. Elke eerste zondag van de maand is er een brunch, met een groeiende groep bezoekers. Sommigen gaan alleen naar de brunch, maar er zijn er ook gewone gemeenteleden die naar de andere diensten gaan.
Kerkenraadsleden stellen vragen. „Hoe krijg je die mensen in de kerk?” Ds. De Bree: „Door contact te maken en hen uit te nodigen. Sommige mensen vinden het superspannend om voor de eerste keer naar een kerk te gaan. Dan fietsen ze de eerste keer met ons mee.” „Is het makkelijker om contact te leggen over het christelijk geloof met allochtonen dan met autochtonen?” Ds. De Bree: „Het is meestal makkelijker om op straat met allochtonen over het Evangelie te praten dan met autochtonen. Met een groep hoogopgeleiden zijn we een Bijbelklas gestart. Ik merk warempel dat er interesse voor de kerk ontstaat.”
Ds. De Bree vindt het belangrijk dat gemeenteleden ingeschakeld worden. Op het scherm laat hij een brief van Hanny zien. Ze schrijft over buurvrouw Margreet die regelmatig bij haar op bezoek kwam. Na twee jaar kwam het gesprek op het geloof. Ds. De Bree: „Nu heeft Hanny belijdenis gedaan en ziet ze ernaar uit om aan het Avondmaal te gaan. Deze mail trof me heel erg.”
Na een pauze, waarin er ruimte is voor gesprek, begint ds. De Bree, aan de hand van beelden, over wat dagelijks dichtbij dienen voor zijn gezin inhoudt. „We zijn een netwerkgezin. Als huishouden kiezen we ervoor de liefde van Jezus te laten zien door de buurt te dienen.” Hij toont hoe het gezin in contact komt met de buurt tijdens een kinderfeestje, spelen in het park, een buurtbarbecue, via Facebook en een met familievakantie. Die laatste vond plaats met ruim vijftig mensen, van wie velen niet naar de kerk en niet op vakantie gaan. Elke dag werd er een uur over Jezus gepraat. Ds. De Bree: „Ik wist niet dat christenen zulke mooie mensen zijn,” zei iemand. „Dat blijft staan, ook al hoor je op het nieuws soms andere dingen.”
De sportieve predikant doet nog een heleboel andere dingen: hij is voetbalcoach, zit in het bestuur van de bouwspeeltuin en bezoekt avonden van het wijknetwerk buurtbewoners.
Andere gemeenteleden staan klaar voor de avondvierdaagse, de Voedselbank of met maatjesproject van de gevangenis. En telkens hebben ze gesprekken. Ds. De Bree: „Ik leer het meeste van vragen van mensen die niet kerkelijk zijn.”
Missionaire zaterdag
Zaterdag organiseerde de Protestantse Kerk in samenwerking met de IZB (voor zending in Nederland) een dag voor kerkenraden. Zij konden in een twintigtal missionaire gemeenten kennis maken met plaatselijke initiatieven.
Een behoorlijk aantal van deze gemeenten is gevestigd in de grote steden in het westen: Amsterdam (5), Rotterdam (3), Utrecht (3) en Den Haag (2). Daar komen al langer missionaire plannen van de grond. Maar er zijn ook initiatieven in kleinere plaatsen als Ommen, Varsseveld, Elst (G), Harderwijk en Nieuwegein/Vreeswijk. In de laatste plaats gaat het om het project 3D: dagelijks dichtbij dienen, dat bedoeld is om de buurt bij de kerk te betrekken, en omgekeerd.