V-raad praat over positie van Arafat
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is maandag bijeengekomen om zich te beraden op een Palestijnse resolutie waarin van Israël wordt geëist dat het zich onthoudt van stappen tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat.
De VN-gezant voor het Midden-Oosten, Terje Roed-Larsen, zei bij de opening van de zitting van de Veiligheidsraad dat „de recente cyclus van terreuraanslagen en buitengerechtelijke moorden (…) het vredesproces tot stilstand heeft gebracht.” Roed-Larsen noemde de situatie „ernstig”, maar wilde niet spreken van „de teloorgang van het vredesproces.” Hij wees erop dat Arafat de democratisch gekozen leider van de Palestijnen is, die „de Palestijnse identiteit en nationale aspiraties belichaamt.” Hij voegde hieraan toe: „Hij is verre van irrelevant.”
De Veiligheidsraad belegde het beraad vrijdag, nadat de Palestijnen een resolutie hadden ingediend over het Israëlische kabinetsbesluit om Arafat „te verwijderen.” Ondanks druk van Palestijnse zijde voor een snelle stemming, werd de zaak vervolgens over het weekeinde heen getild. Ondertussen zei de Britse voorzitter van de Veiligheidsraad, Emyr Jones Parry, dat de Israëlische visie „niet behulpzaam” is.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, zwakte een verklaring van vice-premier Ehud Olmert van zondag af, waarin de liquidatie van Arafat een optie werd genoemd. Shalom benadrukte dat het doden van Arafat geen officieel beleid is. De woorden van Olmert zorgden zondag voor de nodige olie op het vuur, zodat het debat gisteren onder grote belangstelling werd heropend.
Voorafgaande aan het debat beschuldigde de Israëlische ambassadeur Dan Gillerman de Veiligheidsraad van „hypocrisie.” Gillerman wees erop dat de raad niet bijeen was gekomen naar aanleiding van de Palestijnse zelfmoordaanslagen.
Het Israëlische besluit zich van Arafat te ontdoen heeft de invloed en de populariteit van de Palestijnse leider onder de Palestijnen enorm doen stijgen. Palestijnen gingen dagen achtereen met duizenden de straat op om hun trouw aan Arafat te betuigen.
Ook internationaal leidde het besluit tot directe of indirecte steunverklaringen aan Arafat. De Egyptische president Hosni Mubarak zei maandag dat Israël een „extreem gevaarlijke” fout zal begaan als het Arafat met geweld wil verwijderen. Mubarak legde de verklaring af na besprekingen met de Franse president Jacques Chirac in Parijs. Chiracs woordvoerster Catherine Colonna zei dat de wereldopinie de Israëlische bedreiging „contraproductief” vindt.
Een woordvoerder van de Britse premier Tony Blair liet weten dat de Israëlische regering uit Londen te verstaan heeft gekregen dat de verklaring over Arafats liquidatie „onaanvaardbaar” is. EU-coördinator Buitenlands Beleid Javier Solana zei zich „niet voor te kunnen stellen” dat Israël Arafat zou proberen te vermoorden.
De Verenigde Staten willen Israël gaan straffen als de Joodse staat doorgaat met het uitgeven van geld aan nederzettingen in Palestijns gebied. Dat meldden Amerikaanse functionarissen maandag. De Amerikaanse regering wil een deel van de beloofde 9 miljard dollar aan leninggaranties inhouden. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend. De financiële hulp is bedoeld om Israël door de economische crisis te slepen.
De stap komt op het moment dat Washington het internationale vredesplan (de routekaart) nieuw leven probeert in te blazen na een serie Palestijnse zelfmoordaanslagen, en na Israëls principebesluit om de Palestijnse leider Arafat te verbannen.