„VS zetten verkoop onderzeeërs door”
De Verenigde Staten willen de omstreden verkoop van onderzeeërs aan Taiwan doorzetten.
Volgens The South China Post van dinsdag wil de Amerikaanse marine in februari of maart „ontwerpvoorstellen” indienen bij de Taiwanese regering. Nederland of Duitsland zouden bij de verkoop betrokken kunnen worden, maar beide landen hebben daarvoor eerder bedankt.
De krant citeert in het artikel een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij rept over drie of vier „concepten” voor Taiwan. President Bush stemde in april vorig jaar in met de verkoop van acht dieselaangedreven onderzeeboten als onderdeel van omvangrijkere wapenleveranties aan het land. Peking is fel gekant tegen de export omdat China Taiwan beschouwt als een afvallige provincie.
De VS maken zelf al tientallen jaren geen dieselonderzeeërs meer. De Amerikaanse bondgenoten Nederland en Duitsland wel. Zowel Berlijn als Den Haag heeft deelname van de hand gewezen. Nederland leverde in de jaren tachtig al onderzeeboten aan Taiwan. Dat mondde uit in een sterk bekoelde relatie met Peking. China bedankte Nederland en Duitsland al eerder voor hun weigerachtige houding.
Volgens The South China Post zouden Amerikaanse bedrijven overwegen zelf dieselonderzeeërs te maken, maar sommige defensie-experts hebben al gewaarschuwd voor de hoge ontwikkelingskosten. De onderneming Northrop Grumman zou al vergevorderde plannen hebben voor de bouw van onderzeeboten, maar het is nog de vraag of de Amerikaanse marine die ook wil afnemen. Tot dusver wil het Pentagon niet in de positie raken dat het verplicht wordt onderzeeërs te kopen die het zelf niet wil gebruiken.
Nederland zou gevraagd kunnen worden de ontwerpen te leveren, om vervolgens de schepen buiten Nederland te produceren. Northrop gebruikte in 2000 al Nederlandse expertise van de Rotterdamse werf RDM, bij de bouw van twee dieselonderzeeërs van de Moray-klasse voor de Egyptische marine.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het niet mee zal werken aan de bouw van de onderzeeërs. Ook voor eventuele ontwerpen van dieselonderzeeërs geldt dat daarvoor een exportvergunning moet worden afgegeven. En dat zal niet gebeuren, aldus een woordvoerder.