Steeds meer scholen zonder meesters
RIJSWIJK (ANP) – Een meester voor de klas wordt steeds zeldzamer. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Tussen 2007 en 2011 steeg het aantal basisscholen dat alleen maar juffen in dienst heeft, van 562 naar 820. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet juist zijn best om meer mannelijke leerkrachten voor de klas te krijgen.
Vorig jaar was 13,8 procent van de basisschoolleerkrachten een man. Demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) wil dat verhogen naar 30 procent in het jaar 2020. Dat probeert hij door de lerarenopleiding pabo aantrekkelijker te maken voor mannen.
Volgens Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, is dat doel onhaalbaar. Zijlstra zou juist andere middelen moeten inzetten: „Jongens die een studie kiezen, gebruiken andere criteria dan meisjes. Ze kijken vooral naar wat ze tijdens hun gedroomde loopbaan gaan verdienen of laten dat in ieder geval zwaarder meewegen.” Hij stelt voor om de nullijn op te heffen en onderwijspersoneel weer meer te laten verdienen.
Toch lijdt het onderwijs niet onder de ‘verjuffing’, stelt de AOb. Emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio denkt daar anders over. Volgens hem hebben jongens mannelijke rolmodellen nodig om beter hun best te doen en niet te ontsporen. „In de kinderopvang is 99 procent vrouw, op de basisschool nu 86 procent. Het vinden van identificatiemodellen buiten het gezin, om te zien hoe je een man moet worden in de cultuur waarin je leeft, is dus heel moeilijk geworden”, zegt hij vrijdag in het programma EenVandaag.