Buitenland

NAVO bijeen over incident Turkije-Syrië

Turkije heeft woensdag doelen in Syrië onder vuur genomen, als vergelding voor de beschieting van de Turkse grensplaats Akçakale. De NAVO-ambassadeurs zijn woensdagavond in Brussel bijeengekomen voor een crisisberaad over de Syrische beschieting op Turkije.

Redactie digitale media
3 October 2012 21:12Gewijzigd op 14 November 2020 23:32
Omstanders rennen weg na inslag mortiergranaten Akçakale. Foto EPA
Omstanders rennen weg na inslag mortiergranaten Akçakale. Foto EPA

Woensdag kwamen in Akçakale vijf mensen om door granaten die in Syrië waren afgevuurd. Het Syrische leger zou op rebellen hebben geschoten, waarbij projectielen op Turkse bodem terechtkwamen

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft een verklaring uitgegeven waarin de Turkse reactie wordt toegelicht. „Turkije zal dergelijke provocaties door het Syrische regime tegen onze nationale veiligheid nooit onbeantwoord laten. Onze strijdkrachten in het grensgebied hebben onmiddellijk en volgens de geldende ‘rules of engagement’ gereageerd op deze afschuwelijke aanval.”

De doelen zijn volgens de Turkse regering geïdentificeerd met radar en vervolgens met artillerie beschoten.

Spoedzitting

De NAVO-ambassadeurs zijn nog woensdagavond bij elkaar gekomen naar aanleiding van het incident. Het overleg vindt plaats in het kader van artikel 4 van het NAVO-verdrag. Daarin staat dat de lidstaten overleg voeren wanneer volgens een van hen het grondgebied, de politieke onafhankelijkheid of de veiligheid van een van de partners wordt bedreigd.

Reacties

VN-chef Ban Ki-moon heeft Syrië opgeroepen de territoriale integriteit van zijn buurlanden te respecteren en een einde te maken aan het geweld in het land, meldt Reuters. Ban stelt dat de beschieting van Akçakale aantoont dat het Syrische conflict in toenemende mate schadelijk is voor de omliggende landen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet eerder weten „woedend” te zijn over de Syrische granaat die in Akçakale vijf levens eiste. De Verenigde Staten zijn met Turkije in overleg getreden over de „zeer gevaarlijke situatie.”

Clinton riep landen op om de druk op het Syrische regime op te voeren om het zo te dwingen de wapens neer te leggen en een politieke transitie na te streven.

De voorheen goede relatie tussen Turkije en Syrië heeft het laatste jaar te lijden gehad onder geweld. In juni schoot de Syrische luchtafweer een Turks militair straalvliegtuig uit de lucht, waardoor twee vliegers omkwamen. In november vorig jaar schoten Syrische militairen op Turkse pelgrims die door Syrië trokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer