Nieuwe bestemming voor Shellgebouw Rotterdam
ROTTERDAM (ANP - Het oude Shellgebouw aan het Hofplein in Rotterdam krijgt een nieuwe bestemming. Na vertrek van de laatste huurder in november en een renovatie, betrekken volgend jaar kleinere bedrijven en horecagelegenheden het pand. Terrassen gaan dit verwaarloosde deel van de Rotterdamse binnenstad verlevendigen.
Dat zegt Elma van Boxel van het architectenbureau ZUS, afgelopen voorjaar winnaar van het stadsinitiatief, een competitie voor Rotterdammers met ideeën voor de stad. ZUS kreeg 4 miljoen euro om de Luchtsingel te realiseren die het Centraal Station verbindt met het Hofpleingebied. Het Shellgebouw maakt deel uit van dit project.
De Luchtsingel wordt de ruggengraat van het gebied. Het eerste stuk van de houten loopbrug van in totaal 350 meter is al in gebruik en overbrugt de Schiekade, een drukke verkeersader. Achter het Shellgebouw wordt de Luchtsingel doorgetrokken over het spoor. Hierbij is ProRail nauw betrokken, dat in verband met de veiligheid strenge eisen stelt aan de constructie. De luchtbrug is eind volgend jaar klaar.
Voor 25 euro kunnen Rotterdammers een plank in de brug kopen. Van de 17.000 planken zijn er intussen 3000 op deze manier geadopteerd, soms om een trouwdatum vast te leggen, soms ter herinnering aan een overleden naaste, zegt Elma van Boxel.
Het Shellgebouw werd tussen 1956 en 1960 gebouwd door architect Kees Abspoel. De in de jaren 70 neergezette uitbreiding, een toren van 26 verdiepingen die nu voor 80 procent leegstaat, blijft voorlopig buiten het Luchtsingelproject, maar het braakliggende terrein daarnaast wordt omgetoverd tot het Park Pompenburg. Niet uitgesloten is dat die plek in de toekomst alsnog wordt bebouwd omdat er een bouwclaim op rust.
Het Brits-Nederlandse bedrijf Shell verliet Rotterdam in 1998, maar keerde eind vorig jaar terug naar een kantoorgebouw aan het Weena, op een steenworp afstand van het Hofplein.