Politiek

Senaat steunt passend onderwijs

DEN HAAG – De Eerste Kamer gaat volgende week dinsdag akkoord met de wet die invoering van het passend onderwijs regelt. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Senaat.

Redactie politiek
3 October 2012 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 23:30
Foto ANP
Foto ANP

Tegen invoering van het nieuwe systeem voor kinderen met leer- en gedragsproblemen bestond in het onderwijs veel weerstand. Het onderwijsveld had vooral grote moeite met de geplande bezuiniging van 300 miljoen euro en de invoerings­datum van 1 augustus 2013.

Dit voorjaar is in de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in de Tweede Kamer over de begroting van 2013 besloten de geplande bezuiniging ongedaan te maken. De invoeringsdatum is een jaar verschoven.

De fracties van VVD, CDA en PVV in de Senaat stemmen in ieder geval voor de wet, zo bleek dinsdag. Ook de SGP’er Holdijk, die niet aan het debat deelnam, zal voor stemmen, zo verklaarde hij woensdagmorgen. Dan is er een nipte meerderheid voor.

Maar het is niet uitgesloten dat ook PvdA en ChristenUnie volgende week voor zullen stemmen. Deze fracties zijn zeer te spreken over het schrappen van de bezuiniging en het verschuiven van de invoerings­datum.

Minister Van Bijsterveldt beloofde ChristenUniefractievoorzitter Kuiper dat zij een gereformeerde scholenorganisatie in het westen van het land met 25 scholen die moet gaan samenwerken met 22 samenwerkingsverbanden, extra gaat ondersteunen.

Kuiper heeft grote moeite met de macht die samenwerkings­verbanden krijgen. Daardoor kan de vrijheid van onderwijs onder druk komen te staan.

Tegen de grote macht van samenwerkingsverbanden leven overigens breed in de Senaat bezwaren. Om daaraan tegemoet te komen, beloofde Van Bijsterveldt dinsdag dat ze een landelijke geschillencommissie zal instellen waar scholen terechtkunnen als ze met het samenwerkingsverband waarin ze participeren, niet tot overeenstemming kunnen komen.

Kern van de Wet op het passend onderwijs is dat de landelijke indicatiestelling en de zogeheten rugzak verdwijnen. In plaats daarvan krijgen scholen een zorgplicht en organiseren en financieren regionaal samenwerkende scholen de ondersteuning die een kind nodig heeft.

Het reformatorisch onderwijs krijgt een landelijk werkend samenwerkingsverband en mag leerlingen doorverwijzen naar de eigen scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer