Christenpolitici uit EU presenteren verklaring
Vertegenwoordigers van christelijke partijen uit meer dan tien Europese landen, waaronder uit Nederland de ChristenUnie (CU), hebben in het Hongaarse Lakitelek een verklaring aangenomen met daarin acht, zoals zij het aanduiden, „politieke kernwaarden.”
Zij waren vorige week in genoemde plaats, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Boedapest, bijeen voor een meerdaagse conferentie. Die sloten zij afgelopen zaterdagmorgen af met het vaststellen van een kort document, onder de titel ”Waarden voor Europa”. De bijeenkomst was een vervolg op een soortgelijk congres dat eind november vorig jaar op dezelfde locatie werd gehouden.
De ondertekenaars willen de komende tijd meer mensen en partijen binnen de huidige en beoogde lidstaten van de EU benaderen om te proberen ook bij hen steun te verwerven voor hun programmapunten. Zij hopen dat de contacten na de Europese verkiezingen van juni 2004 uitmonden in een vorm van samenwerking binnen het Europees Parlement (EP).
Namens de CU was onder anderen bestuurslid en internationaal secretaris G. Geijtenbeek in Lakitelek aanwezig. Hij vertelt dat het de bedoeling is om in april opnieuw een ontmoeting te organiseren. Dan zal volgens hem worden bekeken welke concrete stappen mogelijk zijn voor het tot stand brengen van een gezamenlijke fractie in het EP of van een ander verband waarin christelijke afgevaardigden binnen die instelling regelmatig overleg voeren.
Onzeker is of de nu bij de beweging betrokken groeperingen, waarvan de meeste een natie uit het voormalige Oostblok als thuisbasis hebben, op nationaal niveau voldoende stemmen weten te behalen om met elkaar iets in die zin van de grond te tillen. Bovendien valt niet uit te sluiten dat sommige van de partijen er uiteindelijk de voorkeur aan geven om in Brussel en Straatsburg toe te treden tot het grote geheel van de christen-democraten.
Momenteel maken de drie europarlementariërs van ChristenUnie/SGP deel uit van wat heet de EDD (Europa van Democratieën in Diversiteit). Dat is een combinatie met personen zonder christelijke achtergrond uit Frankrijk, Denemarken en Groot-Brittannië. Zij beschouwen die samenwerking als een noodoplossing om te kunnen beschikken over faciliteiten die nodig zijn voor een goed functioneren binnen het EP.
De SGP houdt zich tot dusver afzijdig van het ’Lakitelek-proces’. Zij dicht zich in dit kader een, wat zij noemt, waarnemersstatus toe. Zij vindt dat er nog teveel vragen zijn met betrekking tot de achtergrond van de deelnemende partijen. We willen de ontwikkelingen wel blijven volgen, maar we leggen ons op dit moment nergens op vast, luidt het standpunt. Overigens verwachten CU en SGP beiden dat zij de Europese verkiezingen opnieuw zullen ingaan met een gemeenschappelijke lijst.
De in Hongarije aanvaarde verklaring begint met de erkenning dat God de wereld regeert. Vervolgens worden thema’s aan de orde gesteld als de beschermwaardigheid van het menselijk leven in alle stadia, aandacht voor de zwakken, onder wie gehandicapten, vluchtelingen en armen, de rol van het huwelijk en het gezin als hoeksteen van de samenleving, de vrijheid van godsdienst en de positie van de kerken in de maatschappij en een verantwoord beheer van de schepping.
De ondertekenaars vinden dat de historische, de actuele en de toekomstige invloed van de christelijke waarden tot uitdrukking dienen te komen in de beoogde Europese grondwet. „Zij dragen bij een tot een gezonde Europese samenleving, waarin het goed is om te leven”, benadrukken zij. En verder: „Wij willen de christelijke waarden in Europa krachtig aanprijzen en verdedigen.”
De jongerenorganisatie van de ChristenUnie heeft in Lakitelek contacten gelegd met gelijkgezinden uit Armenië, Estland, Hongarije en Roemenië. Er is een denkgroep in het leven geroepen met de bedoeling voortaan te beschikken over een permanente structuur voor het uitwisselen van informatie en gedachten over christelijk-sociale politiek.