Georgië slaat nieuwe weg in met oppositie
TBILISI (ANP) – „Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, maar we zullen geen wraak nemen op degenen die hier verantwoordelijk voor zijn.” Dat zei de winnaar van de parlementsverkiezingen in Georgië dinsdag. Bidzina Ivanisjvili, partijleider van Georgische Droom (GD), zei alleen een rechter te willen aanklagen „om een voorbeeld te stellen.”
De definitieve verkiezingsuitslag is nog niet bekend, maar nadat president Michail Saakasjvili zijn verlies had erkend en had gezegd nu ook tot de oppositie te behoren, verkeert het land in de Kaukasus in extase. Uitgetogen jongeren in auto’s met blauwe vlaggen joelen „we hebben gewonnen!”. GD rekent op meer dan 90 van de 150 parlementszetels.
Op het partijkantoor van oppositiecoalitie Georgische Droom werd een toast op de overwinning uitgebracht met de traditionele sterke drank tsjatsja. „Dit is een wonder. Niemand had dit voor mogelijk gehouden tijdens het regime van Saakasjvili, maar vandaag is het zover. Ik ben heel blij”, zei Irakli Garabisjvili, een van de GD-leiders. Verder heerst er ook opluchting dat Saakasjvili niet door geweld of grootscheepse fraude de winst naar zich toe heeft getrokken.
Vreugdekreten verspreiden zich ook op Facebook. Niet alleen over de winst van GD, maar over de vrijlating van een studentenleider die een week geleden werd opgepakt na aanhoudende protesten tegen eerder verschenen video’s van martelingen in gevangenissen. Ivanisjvili riep de regering op alle politieke gevangenen vrij te laten. Verder wil hij de economie, rechtsstaat en algehele situatie in Georgië herstellen.
Niet Twitter maar Facebook was hèt platform waar de Georgiërs in binnen- en buitenland elkaar vonden in hun streven naar verandering. Ook gold de pagina van Ivanisjvili in de eerste maanden van zijn politieke campagne als een van de weinige nieuwsbronnen van de oppositiecoalitie.
Volgens Lincoln Mitchell, GD-adviseur en verbonden aan het Harriman Institute van Columbia University in New York, zijn de Georgiërs Saakasjvili beu en hebben ze gesproken via de stembus. „De uitslag garandeert echter nog geen democratie, maar wel het begin van een ‘positieve verandering”’, zei Mitchell, die in 2003 de Rozenrevolutie van dichtbij meemaakte.