Staatsgreep in Guinee-Bissau
Militairen hebben in het West-Afrikaanse land Guinee-Bissau de macht gegrepen. Zij hebben president Kumba Yala en premier Mario Pires gearresteerd.
Generaal Verissimi Cabra Correia, chef-staf van de strijdkrachten en de leider van de coup, heeft laten weten dat hij interim-president zal zijn tot er verkiezingen zijn geweest. Wanneer die verkiezingen zijn, is niet duidelijk.
De coupplegers hebben meegedeeld dat zij van plan zijn een ’overgangsregering’ te vormen, waarin alle politieke geledingen van het land vertegenwoordigd zullen zijn.
De militairen hebben de macht gegrepen omdat Kumba Yala volgens hen niet in staat blijkt de problemen van het straatarme land op te lossen, zo hebben zij in een verklaring bekendgemaakt. De reacties van onder meer vakbonden op de coup zijn positief.
De staatsgreep zou mede zijn ingegeven door de mededeling afgelopen vrijdag van de nationale kiesraad dat de parlementsverkiezingen nog niet kunnen worden gehouden. Daarmee zouden de voor 12 oktober geplande verkiezingen weer worden uitgesteld, tot woede van de groeiende oppositie tegen Kumba Yala’s bewind.
Kumba Yala werd in februari 2000 president. Hij heeft sindsdien vijf premiers en vijftig ministers of staatssecretarissen ontslagen.
Kumba Yala ontbond in november vorig jaar het parlement. De data voor de verkiezingen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging waren eerst 20 april, toen 6 juli en vervolgens 12 oktober. Het Vereend Platform, een samenbundeling van oppositiegroepen, geeft „totale steun” aan de „onvermijdelijke staatsreep”.
Het straatarme Guinee-Bissau is ongeveer net zo groot en net zo plat als Nederland. Het telt nog geen anderhalf miljoen inwoners. De hoofdstad Bissau heeft circa 200.000 inwoners. De strijdkrachten die de staatsgreep pleegden tellen minder dan 7000 man. Het land was eeuwenlang een verwaarloosde Portugese kolonie tot het in 1952 een overzeese provincie werd en 1974 onafhankelijk van Portugal.