Stormloop op vrouwenhartpoli
AMSTERDAM (ANP) – De Hartstichting vraagt morgen, op Dress Red Day, meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Vijf vragen aan Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog in de eerste Amsterdamse hartpolikliniek voor vrouwen in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Die opende in mei.
Waarom worden hart- en vaatziekten bij vrouwen minder snel herkend dan bij mannen?
„Vrouwen met deze klachten gaan niet zo snel naar de huisarts. Ze denken vaak dat het aan de menopauze ligt. Niet elke huisarts of specialist herkent de klachten als hart- of vaatproblemen. Mannen zeggen duidelijk welk probleem ze hebben.”
Moeten artsen dan beter voorgelicht worden?
„Ja, maar dat niet alleen. We geven al uitleg via symposia en nascholing. Maar hart- en vaatziekten bij vrouwen moet een specifiek onderdeel van de opleiding worden. En vrouwen moeten niet elke klacht aan de menopauze toeschrijven.”
Is het verloop van de ziekte ook anders dan bij mannen?
„Als vrouwen opgenomen worden, is de prognose vaak slechter. Ook zijn ze echt zieker en is de kans op overlijden groter dan bij een man.”
Krijgen vrouwen ook een andere behandeling?
„Bij vrouwen zitten de problemen vaak in de vaatwand, bij mannen is het overwegend plakvorming in de vaat zelf. Ook zijn vrouwenvaten dunner en sprietiger. Al die zaken vereisen een individuele behandeling. Daarnaast benaderen we vrouwen anders.”
Loopt het al storm op de poli?
„Absoluut, onze agenda’s staan voorlopig wel vol. Ik hoop ook dat er meer poli’s komen.”