Explosie sterrenhemel na 1000 jaar opgelost
BARCELONA (ANP) – Spaanse wetenschappers denken te hebben ontdekt wat de oorzaak is van het helderste licht dat ooit aan de sterrenhemel is gezien. In het jaar 1006 konden mensen met het blote oog een supernova, een sterrenexplosie, zien. Dat gebeurde doordat twee sterren één werden, wat leidde tot een ontploffing die zo vernietigend was, dat de sterren volledig verdwenen uit het heelal.
Dat schrijven de Spaanse astronomen donderdag in het wetenschapsblad Nature. Het ongekende fenomeen verscheen in de nacht van 30 april op 1 mei 1006. Beschavingen over de hele wereld schreven erover. Volgens sterrenkundigen in het oude China was het licht maandenlang aan de hemel te zien. Een arts uit Egypte schreef dat alleen de zon en de maan helderder waren.
Ook Zwitserse monniken beschreven de supernova. Volgens hen was het licht zelfs overdag te zien. De supernova zou ook schaduwen op aarde hebben geworpen. Moderne sterrenkundigen hebben geconcludeerd dat mensen ’s nachts konden lezen bij het licht van de explosie.
Een supernova ontstaat bij een ster die aan het einde van zijn leven is, een zogeheten witte dwerg. Die ontploft wanneer een nabijgelegen ster een nucleaire reactie opwekt. Als een gewone ster dat doet, blijven er restanten achter na de knal. Maar als de witte dwerg samensmelt met een andere witte dwerg, is de nucleaire reactie zo heftig, dat alle materie wordt weggeslingerd het heelal in. De sterren zijn dan verdwenen.
De Spanjaarden hebben gezocht op de plek in het heelal waar de supernova van 1006 moet zijn geweest, in het sterrenbeeld Wolf op ongeveer 7000 lichtjaar afstand van de aarde. In de wijde omtrek hebben ze geen restanten gevonden. Dat betekent dat twee witte dwergen moeten zijn samengesmolten.