Economie

Onrust rond Spanje houdt aan

AMSTERDAM (ANP) – De druk van de financiële markten op Spanje is woensdag verder opgelopen. Het land ziet zijn economie door alle bezuinigingen steeds verder wegglijden, maar houdt Europese noodsteun voorlopig af.

26 September 2012 14:17Gewijzigd op 14 November 2020 23:23

Premier Mariano Rajoy liet aan The Wall Street Journal weten dat Spanje zeker Europese steun zal vragen als de rente op Spaanse leningen „te lang, te hoog” blijft. Hij gaf echter niet aan welke grens hij daarbij hanteert.

Dit stelde beleggers niet gerust. Zij deden hun Spaanse obligaties van de hand, waardoor de rente op Spaanse 10-jaarsleningen weer door de grens van 6 procent brak. De aandelenbeurs in Madrid stond aan het einde van de middag bijna 4 procent in de min.

Rajoy lichtte in de Amerikaanse krant ook een tipje van de sluier op ten aanzien van de nieuwe bezuinigingsplannen die hij later in de week presenteert. Hij wil de mogelijkheden voor Spaanse werknemers om vervroegd met pensioen te gaan beperken. De nu geldende pensioenleeftijd van 65 jaar is volgens hem echter redelijk. Eerder werd ervan uitgegaan dat de Spaanse regering die leeftijd zou opkrikken tot 67 jaar.

Rajoy zoekt naar nieuwe besparingen omdat het tekort dit jaar hoger dreigt uit te komen dan eerder werd beloofd. Madrid mikt op een verkleining van het tekort van 8,9 naar 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar veel economen rekenen inmiddels op een tekort van zeker 8 procent.

Juist de vele bezuinigingen lijken in dit verband averechts te werken. Door de economische krimp die zij veroorzaken, nemen de belastinginkomsten af waardoor het tekort nauwelijks kleiner wordt.

De Spaanse centrale bank verwacht niet dat hier op korte termijn verandering in komt. Op basis van de meest recente gegevens voorspelde de Banco de España woensdag dat de Spaanse economie ook dit kwartaal in een „significant tempo” is gekrompen.

Een andere tegenvaller voor Spanje leek dinsdagavond uit Helsinki te komen. Daar gaven de Duitse, Nederlandse en Finse ministers van Financiën na een onderling overleg aan dat het noodfonds ESM volgens hen alleen bij nieuwe probleemgevallen direct steun kan verlenen aan noodlijdende banken. Dat zou kunnen betekenen dat Europese leningen voor de Spaanse bankensector via de Spaanse overheid blijven lopen en daarmee de Spaanse staatsschuld verder verhogen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Financiën gaf woensdag echter aan dat er in Helsinki alleen is gesproken over „algemene principes” voor de toekomstige steun aan banken. „Op specifieke gevallen kunnen we niet vooruitlopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer