Total: boren in poolgebied te gevaarlijk
LONDEN (ANP) – Energieconcerns moeten niet naar olie boren in het poolgebied, want de risico’s voor het milieu zijn daar te groot. Dat zei bestuursvoorzitter Christophe de Margerie van het Franse oliebedrijf Total in een woensdag gepubliceerd vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.
Volgens de krant is het voor het eerst dat een van de grote olieconcerns zich negatief uitlaat over oliewinning in het poolgebied. De Margerie is niet principieel tegen boren in ijzige gebieden. Total heeft een aantal gasprojecten in extreem koude gebieden, waaronder het Shtokman-veld in de Russische Barentszzee. Volgens de topman is een gaslek makkelijker onder controle te brengen dan een olielek.
Rivalen als Shell en Gazprom kennen de nodige problemen bij hun poolprojecten. Shell maakte vorige week bekend dit jaar niet meer aan boren toe te komen in wateren ten noorden van Alaska, omdat een koepel die bij calamiteiten over een boorput kan worden geplaatst beschadigd raakte bij tests.
Shell werkt al 7 jaar aan boorplannen in het gebied en gaf daar in die periode 4,5 miljard dollar aan uit. Gazprom stelde de aanvang van een olieproject in Russische poolwateren vorige week uit vanwege zorgen over veiligheidskwesties.
De uitspraken van Total over de risico’s van poolboringen zijn goed nieuws, vindt expert Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds (WNF). „Het WNF heeft steeds benadrukt dat het onmogelijk is veilig naar olie te boren in het Arctisch gebied. Dat wordt nu door Total, een belangrijke olieproducent, zelf aangegeven.”
Maar Polet jubelt nog niet voluit over de uitspraken. Total heeft namelijk de plannen om op de Noordpool naar gas te boren vooralsnog niet afgeblazen. Ook heeft het WNF zorgen over Total-boorplannen bij het Congolese Virunga National Park, een van de laatste leefgebieden van de bedreigde berggorilla’s.