Buitenland

Ruzie ‘opvoedingsgeld’ risico Duitse coalitie

BERLIJN (ANP/DPA) – Een ruzie over een subsidie voor ouders die hun kind niet naar de kinderopvang brengen, kan een bedreiging worden voor het voortbestaan van de Duitse regeringscoalitie. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, zou op 18 oktober over de invoering van het zogeheten Betreuungsgeld stemmen, maar dat is onhaalbaar.

25 September 2012 18:21Gewijzigd op 14 November 2020 23:22
De Duitse Bundestag. Foto EPA
De Duitse Bundestag. Foto EPA

De liberale FDP vindt de plannen te duur en is gevoelig voor de kritiek van de oppositiepartijen, de werkgevers en de vakbonden. Die vinden dat met de subsidie het klassieke beeld van een vrouw die thuis blijft om de kinderen te verzorgen, in stand wordt gehouden. Voor de Beierse christendemocratische CSU is het Betreuungsgeld juist een paradepaardje, dat de ouders de keuze biedt hun kinderen zelf op te voeden. De eveneens christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel probeert de beide kemphanen te verzoenen. De FDP wees maandag nog een compromisvoorstel van CDU en CSU af.

Sinds 2006 strijden de politieke partijen al over het Betreuungsgeld. Onder druk van de CSU werd het in 2009 in het coalitieakkoord opgenomen. Vanaf 1 januari volgend jaar zouden ouders die hun kind in het tweede en derde levensjaar niet naar een crèche brengen, 100 euro per maand ontvangen. Per 1 januari 2014 zou dat 150 euro zijn. De ouders krijgen het geld ook, als zij beiden werken en de kinderopvang met bijvoorbeeld de grootouders of een au-pair organiseren.

Binnen de FDP gaan stemmen op om met het Betreuungsgeld akkoord te gaan, mits de CDU en CSU tot concessies bereid zijn. De liberalen willen bijvoorbeeld dat de verplichte eigen bijdrage bij een bezoek aan de huisarts wordt afgeschaft. Ook onderstrepen zij dat de invoering van het Betreuungsgeld niet tot een hoger tekort op de begroting mag leiden.

FDP-leider Philipp Rösler zei dinsdag ervan uit te gaan dat de ruzie niet tot een einde van de coalitie leidt. „Het is normaal dat er verschillende opvattingen zijn. Nu moeten wij gesprekken voeren”, zei hij in een Beierse krant. Ook andere vooraanstaande FDP’ers probeerden de gemoederen te bedaren. De oppositie put echter hoop. Zij zien het conflict als een teken dat de coalitie niet het najaar van 2013 zal halen, wanneer de termijn van de regering-Merkel afloopt.

Als de Bondsdag met het Betreuungsgeld instemt, is er nog een probleem. In de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, heeft de regering geen meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer