Economie

„Al met al een evenwichtig pensioenpakket”

DEN HAAG – Het kabinet presenteerde maandagmiddag nieuwe, versoepelde regels die van invloed zijn op de wijze waarop pensioenfondsen hun eventuele tekorten berekenen. De reacties zijn overwegend positief. Een bloemlezing.

Redactie politiek
25 September 2012 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 23:21
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Pensoensector en bonden

De Pensioenfederatie noemt de maatregelen „overwegend evenwichtig”, maar meent dat er ook „kansen zijn gemist.” Zo vindt de belangenbehartiger van de pensioensector de hogere rente waarmee de fondsen mogen gaan rekenen nog steeds te laag. Wél verstandig noemt de federatie het dat fondsen de kans krijgen pensioenkortingen over meerdere jaren te spreiden. Ook noemt ze het positief dat stijging van pensioenpremies zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Pensioenfonds ABP stelt liever gezien te hebben dat het kabinet ruimhartiger en dus wat minder „zuunig” was geweest en de rekenrente nog verder had verhoogd, zodat een pensioenkorting voor ambtenaren was voorkomen.

ANBO noemt de aanpassing van de rekenrente een goed begin, maar vraagt zich af „waar de echte hervorming blijft.” Dekkingsgraden werden volgens de belangenclub voor senioren tot nog toe „te veel op basis van dagkoersen berekend”, waardoor „fondsen zich arm moesten rekenen.” Het liefste zou de bond zien dat fondsen mogen rekenen met het rendement dat ze zelf denken te gaan halen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, en LTO Nederland en vakbonden FNV, CNV en MHP stellen in een gezamenlijke verklaring tevreden vast dat er op korte termijn minder gekort hoeft te worden op pensioenen. De sociale partners benadrukken wel dat er nog meer nodig is, waaronder een rekenrente die beter inspeelt op de Europese besluitvorming.

Vakorganisatie RMU vindt het “septemberpakket” van De Krom „een adequaat antwoord” op de problemen. „Het pakket voorkomt niet alleen dat er onnodig hard ingegrepen hoeft te worden, maar versterkt ook de concurrentiepositie, omdat de adempauze in 2013 om de pensioenpremie te verhogen doorwerkt in lagere loonkosten.” De risicovrije rente van 
2 procent waarmee fondsen tot maandag rekenden, noemt de RMU irreëel. „De fondsen hadden nog nooit zo veel geld in kas en halen rendementen tot 7 procent.”

Politiek

De VVD is tevreden over de voorstellen van staatssecretaris De Krom. Volgens de partij is er gezocht naar een balans waarin de belangen van jong en oud zijn meegenomen. Ouderenpartij 50Plus is juist ontevreden met de maatregelen die pensioenfondsen meer lucht moeten geven, omdat er ondanks de aanpassing van de rekenrente nog altijd pensioenfondsen zijn die niet aan kortingen ontkomen. Ook de SP meent dat er in afwachting van een „eerlijker” rekenrente volgend jaar niet op de pensioenen gekort zou moeten worden.

Expert

Hoogleraar risicobeheer Theo Kocken (VU) stelt dat een belangrijk nadeel van het rekenen met de hogere rekenrente is weggenomen (door uit te gaan van een gewogen gemiddelde), maar dat evenwel blijft staan dat deze rekenmethode de dekkingsgraden verhoogt. „Met als gevolg dat er meer betaald wordt aan ouderen dan anders zou zijn gebeurd, zodat er dus minder voor jongeren overblijft.” Volgens de directeur van risicobeheerder Cardano staan er in het pakket echter ook verschillende maatregelen die juist ongunstig uitpakken voor ouderen, waardoor Kocken „al met al” spreekt van een pakket „dat evenwichtig overkomt en waarbij goed is gekeken naar voor- en nadelen voor jongeren en ouderen.”


Pensioenmaatregelen op een rij

Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) presenteerde maandag een pakket aan maatregelen waardoor pensioenfondsen minder hoeven te korten of zelfs helemaal niet meer. De belangrijkste punten op een rij.

Pensioenfondsen mogen de verlaging van de pensioenen over meerdere jaren spreiden.

Korting op pensioenen mag per jaar hooguit 7 procent bedragen.

Fondsen mogen hun buffers deels berekenen via een hogere rekenrente in plaats van de historisch lage marktrente.

Pensioenfondsen met een tekort mogen een jaar wachten met het verhogen van de pensioenpremies.

In ruil daarvoor moeten fondsen meer rekening houden met de gestegen levensverwachting.

Voor nieuw op te bouwen pensioenen moet worden uitgaan van een pensioenleeftijd van 67 jaar.

Pensioenen mogen pas worden verhoogd als de dekkingsgraad uitkomt boven de 110 procent (was 105).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer