Problemen eerste herfststorm 2012 voorbij
UTRECHT – De eerste herfststorm van 2012 heeft maandag in delen van het land schade aangericht. Hulpdiensten hadden het druk met alle binnenkomende meldingen. Ook het verkeer ondervond maandagmiddag hinder van het herfstweer.
Omgewaaide bomen versperden in de middag en avond op een aantal plaatsen het spoor, aldus ProRail. Als gevolg daarvan reden rond Eindhoven, Ede-Wageningen en bij Bergen op Zoom enige tijd weinig of geen treinen. Rond 20.30 uur waren de problemen als gevolg van het onstuimige herfstweer voorbij, zei een woordvoerster.
Op verschillende trajecten reden er geen of minder treinen. Op het spoor tussen Roosendaal en Vlissingen reden er minder treinen door een boom op het spoor. Tussen Ede-Wageningen en Arnhem reden zelfs helemaal geen treinen om dezelfde reden. Tussen Amsterdam Centraal en Breda was er een langere reistijd door de weersomstandigheden.
Volgens een woordvoerder van de ANWB stond er tegen half zes meer dan 220 kilometer file in het hele land, in 50 files. Dat is bijna dubbel zoveel als normaal gesproken op een maandagavond rond die tijd.
De dienst waarschuwt dat verkeer rekening moet houden met zware windstoten, vooral langs de westkust.
Vooral bij Amsterdam en Amersfoort stonden mensen vast. Op bijvoorbeeld de A1 stond op enig moment 21 kilometer van Amsterdam richting Apeldoorn tussen Laren en Barneveld door een ongeval.
Een woordvoerder van de Brabantse politie laat weten dat de brandweer het „loeidruk” heeft met meldingen over stormschade, vooral in West-Brabant. Uit bijvoorbeeld Roosendaal en Etten-Leur komen berichten over omgewaaide bomen die op de weg of op auto’s liggen en pannen die van daken waaien.
Het KNMI waarschuwde eerder maandag al voor een zuidwesterstorm en zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Doordat veel bomen nog in het blad staan, vangen ze veel wind.
De harde wind mag officieel een storm heten. Dat meldden Weeronline.nl en Buienradar.nl.
Er mag officieel van een storm gesproken worden als er bij twee verschillende meetstations minstens windkracht 9 gemeten wordt. Laat in de middag was dat het geval: bij IJmuiden stond een windkracht 10 en het meetstation Houtribdijk mat tegelijk een windkracht 9. Inmiddels meten steeds meer stations windkracht 9.
De hardste windstoot is tot nu toe gehaald in Hoek van Holland. Daar kwam een vlaag van 109 kilometer per uur langs.