Protesten in moslimwereld houden aan
ISLAMABAD (ANP) – In tal van landen in de islamitische wereld is vrijdag weer geprotesteerd tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims en tegen de spotprenten met profeet Mohammed in het Frans tijdschrift Charlie Hebdo.
De heftigste ongeregeldheden waren in Pakistan, waar duizenden moslims de straat opgingen. Zeker 15 mensen kwamen bij ongeregeldheden om het leven en bijna 200 mensen raakten gewond. In Peshawar werden bioscopen in brand gestoken. In de miljoenenstad Karachi gebruikte de politie traangas om de menigte bij het Amerikaanse consulaat uiteen te drijven.
De Amerikaanse ambassade in Pakistan liet eerder televisiespotjes uitzenden, waarin president Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, uitlegden dat de Amerikaanse regering niets te maken heeft met de film. De film is in de Verenigde Staten geproduceerd, volgens Amerikaanse media door een groep radicale christenen.
Ook in onder meer Jemen, Egypte, Bangladesh en Irak kwam het tot protesten en botsingen met de politie. In Indonesië waren, net als in buurland Maleisië, protesten tegen de VS en Frankrijk. Enkele vestigingen van Amerikaanse fastfoodketens moesten het ontgelden. De Amerikaanse ambassade bleef uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Ook Parijs hield zijn ambassades en scholen in een twintigtal islamitische landen dicht.
In enkele Duitse steden gingen ook moslims de straat op. De grootste betoging was in de Duitse stad Freiburg, waar 900 betogers waren. In Londen betoogden 100 moslims bij de Franse ambassade. Ze droegen teksten als ‘Moslims zullen Frankrijk veroveren’.
In Frankrijk zelf had de overheid uit voorzorg alle betogingen tegen bespotting van de islam verboden. De radicaal rechtse Franse politica Marine Le Pen zei in de krant Le Monde dat ze alle buitenlandse religieuze extremisten het land wil uitzetten. Volgens de aanvoerster van het Front National kan er niet met de fundamentalisten worden onderhandeld. Ze wil ook een verbod op het dragen van sluiers en keppeltjes in het openbaar.
Le Pen zei verder niet blij te zijn met de spotprenten, omdat ze het nut er niet van inziet om „mensen in hun diepste geloof te krenken”. Ze voegde eraan toe dat de mogelijkheid te provoceren „een nadelige bijkomstigheid is van de vrijheid van meningsuiting die zo enorm veel voordelen biedt.”