Minder Tweede Kamerleden leggen eed af
DEN HAAG – De nieuwe Kamer is donderdag geïnstalleerd. Van de 150 Kamerleden legden er 48 de eed af, 11 minder dan twee jaar geleden bij de installatie van de vorige Kamer.
Ieder Kamerlid zweert of verklaart bij zijn beëdiging dat hij of zij, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, „rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heeft gegeven of beloofd.”
De parlementariër zweert of belooft daarnaast dat hij of zij „om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heeft aangenomen of zal aannemen.”
Ten slotte zweert of belooft de politicus „trouw aan de koningin, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet” en dat hij „de plichten die mijn ambt mij oplegt, getrouw zal vervullen.”
Alle fractieleden van CDA, ChristenUnie en SGP legden donderdag de eed af. Van de Partij voor de Dieren en 50Plus deed geen van de fractieleden dat. Zij kozen allen voor de belofte.
Van de VVD’ers legden 10 van de 41 Kamerleden de eed af: Van Oosten, Van Veen, Visser, Bosman, Ten Broeke, Harbers, Van Miltenburg, Neppérus, premier Rutte en Van der Steur.
Bij de PvdA ging het om 6 van de 38 mensen: Eijsink, Jadnanansing, Marcouch, Monasch, Timmermans en Vos. Jacobi legde de belofte af in het Fries: „Dat ferklearje en ûnthjit ik.”
Bijna de helft van de PVV-fractie (7 van de 15) koos eveneens voor de eed: Agema, Van Dijck, Fritsma, Graus, Helder, Van Klaveren en De Roon.
De linkse partijen tellen weinig eedzweerders: twee SP’ers (Van Bommel en Van Raak), één GroenLinkser (Klaver) en één D66’er: Van Meenen.
De beëdiging van nieuwe ministers en staatssecretarissen zal bij het aantreden van het nieuwe kabinet als vanouds achter gesloten deuren plaatsvinden. Een motie van D66 om dat in het openbaar te doen, voor de camera’s, werd donderdag verworpen.