Consument

Laat je verrassen in Denemarken

Zeg Denemarken en je zegt Legoland. Wie op ontdekkingstocht gaat in het Deense Jutland, beseft echter al snel dat daarmee het meeste níét is opgemerkt. Over verrassingen langs het Kattegat, een leeuwenzesling en verwarring in de topattractie van Billund. „Waarom zijn die pinguïns niet van lego?”

20 September 2012 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 23:16
Koolzaad voorziet de overwegend groene heuvelhellingen in Oost-Jutland in de meimaand van een gele glans. Foto VisitDenmark
Koolzaad voorziet de overwegend groene heuvelhellingen in Oost-Jutland in de meimaand van een gele glans. Foto VisitDenmark

Uitbundig werpt de zon zijn stralen over het glooiende landschap van Oost-Jutland. Het is mei, de maand waarin het koolzaad volop bloeit en de overwegend groene heuvelhellingen van een gele glans voorziet. In menig dorp maakt een karakteristieke, witgepleisterde kerk het stilleven compleet. Dit is Denemarken in optima forma.

Als de autorit naar Juelsminde –vanaf Utrecht 730 kilometer– erop zit en de koffers zijn uitgepakt, begint het onthaasten als vanzelf. Het Deense platteland ademt rust. Bewoners zijn gemoedelijk en tonen vertrouwen in de mensheid. Langs de weg springen diverse stalletjes in het oog waar de voorbijganger aardappels of haardhout kan inslaan. Er staat een busje bij waarin hij de gevraagde kronen –Denemarken doet niet mee aan de euro– kwijt kan.

Rondtoeren in Oost-Jutland betekent je laten verrassen door wat je onderweg tegenkomt. Het ene moment passeert de automobilist of fietser –die niet bang is voor een hellinkje– op een landweg een antiek- en keramiekhandel in een schuur bij een woning. Een paar kilometer verderop doemt in een verlaten gehucht een koffiehuis op dat drie uur per dag geopend is.

Het Kattegat, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken, vormt een telkens terugkerend herkenningspunt. In de verte zijn de contouren van enkele eilanden –Hjarnø, Endelave, Samsø– zichtbaar, die het waard zijn om per fiets of te voet te ontdekken.

Kleinste land

Een bezoek aan Legoland mag een cliché heten. Wie behalve miljoenen kleurige steentjes een dag lang overwegend vrolijke kindergezichten wil zien, haalt hier echter zijn hart op. Het begint al bij de entree. „Ik weet wat het kleinste land van de wereld is”, zegt een jongen van een jaar of acht met een wijs gezicht. „Legoland!”

Een kind dat tijdens een eilandwandeling na een halfuur klaagt over moeie benen, loopt hier probleemloos uren rond, te beginnen bij de Madurodamachtige bouwwerken. Jong en oud kijken de ogen uit bij huizen en paleizen, vliegtuigen en boten. Tal van levensechte details zijn knap in het landschap verwerkt. Een dame met rollator loopt een kerk uit, een bruidspaar wordt op een brug gefotografeerd, op de weg rijdt een auto met dakkoffer.

„Is dit Nederland?” vraagt een dame met een Fries accent. „Op en top”, antwoordt haar reisgenoot. In het Hollandse landschap met molens, koeien en luchtballonnen werden 2,1 miljoen steentjes verwerkt. Een KLM-toestel vliegt laag over. Ook van lego? Nee het passagiersvliegtuig maakt een landing op Billund Airport, in de achtertuin van Legoland.

Als nieuwe publiekstrekker liet het park dit voorjaar zeventien Gentoopinguïns uit de dierentuin van Edinburgh overvliegen. In een koud landschap achter glas duiken ze vrolijk het water in. „Waarom zijn die niet van lego?” vraagt een kleuter verbaasd. Ze bedenkt zelf een antwoord: „Oh, die gaan ze zeker nog namaken.”

Dat is niet de bedoeling van het park, dat ook aan de weg timmert met „’s werelds eerste achtbaan die een 5 meter vrije val combineert met een ritje tussen levende pinguïns.” Wie de nieuwe huiverattractie links laat liggen, houdt genoeg over voor een goed gevulde dag.

„Zit je lekker, ijsbeer?” vraagt een kind aan een legodier dat vanuit een stoel de weg naar een restaurant wijst. Als een bootje een krokodil met opengesperde bek nadert, klinkt het enigszins angstig: „Die is toch óók van lego?” Pas als het bevestigende antwoord drie keer is herhaald, is de jeugdige bezoeker gerustgesteld.

Kamelen voeren

Wie graag dieren in levenden lijve ontmoet, kan zich uren vermaken in Givskud, niet ver van Legoland. Het safaripark is er een van het betere soort en biedt een mooie mix van –naar keuze– een auto- of busroute en wandelmogelijkheden tussen bijvoorbeeld berberapen en lemuren.

De trots van het park is de dit voorjaar geboren leeuwenzesling – een unicum; meestal werpen leeuwinnen vierlingen. Het is warm als de auto via een dubbele afscheiding hun territorium binnenrijdt. Loom liggen de leeuwen onder de bomen. Een van hen doet zich te goed aan het restant van een dood paard. Even later bevinden de roofdieren zich dichter bij de weg. Moederleeuw passeert met enkele jongen op nog geen meter afstand. „Ach, wat lief”, klinkt het vertederd op de achterbank.

Op gezette tijden dist dierenverzorger Rikke Maria Nielsen elders in het park –in het Deens en het Engels– wetenswaardigheden over olifanten en kamelen op. Zo zorgt de weelderige haardos op de kop van de laatste ervoor dat ze in de woestijn geen zand in de ogen krijgen.

Wie het wil, mag de tweebultige zoogdieren voeren. Wel even oppassen, want het verschil tussen een peen en een vinger is in de ogen van een kameel niet groot. Hebben deze kolossale beesten genoeg aan een paar wortels? Nielsen schudt het hoofd. Ze legt uit dat ze vooral van gras leven. De wortel is niet meer dan een lekkere extra snack.

www.visitdenmark.nl


Denemarken kindvriendelijk vakantieland

Kinderen die krabbetjes vangen in de haven van Juelsminde en in attractieparken spelenderwijs iets leren over natuur en techniek. Denemarken zet zichzelf graag op de kaart als een kindvriendelijk vakantieland.

Gezinnen kunnen in Denemarken –iets groter dan Nederland; 5,3 miljoen inwoners; 7300 kilometer kust– onder meer terecht in vakantiehuizen van Novasol. De organisatie heeft verspreid over het land een ruim aanbod van recreatiewoningen voor (grote) gezinnen, al dan niet voorzien van zaken zoals speeltoestellen en een whirlpool. Bij onlineboekingen is het mogelijk drie toegangskaarten voor Legoland voor de prijs van twee te bestellen.

Wie een Deense bezienswaardigheid bezoekt, doet er goed aan visitdenmark.nl/korting te raadplegen. Deze site bevat kortingsbonnen voor ruim vijftig attracties, geldig tot eind van dit jaar. Daarmee krijgen twee volwassen bijvoorbeeld 20 procent korting bij een bezoek aan openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus (kinderen tot 18 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen). Ook krijgt één kind op vertoon van een bon gratis toegang tot Safaripark Givskud Zoo.

www.novasol.nl en www.visitdenmark.nl/korting


Top drie van een jeugdige toerist

Waar geniet een kind van tijdens een vakantie in Denemarken? Na wandel- en fietstochten en het bezoeken van diverse attracties kost het Naomi (5) geen enkele moeite haar top drie samen te stellen.

  1. Legoland staat duidelijk bovenaan. „Dat vond ik echt heel erg leuk. Je kunt er niet alleen veel zien, maar ook veel doen.” Het mooist vindt Naomi dat ze met een brandweerauto een brand kan blussen. Als het vuur gedoofd is, verschijnt er een opgestoken duim voor de vlammen. Ook een ritje in een lego-auto door een safaripark met nagemaakte giraffen, flamingo’s en olifanten valt goed in de smaak.

  2. Openluchtmuseum Den Gamle By (De Oude Stad) in Aarhus staat op de tweede plaats. Mensen in kleding uit vervlogen tijden maken van het museum met 75 historische panden een levendig geheel. Er lopen kinderen rond die een deftige geklede man ontmoeten. „Toen ze hem zagen, deden ze petje op, petje af. Heel grappig”, zegt Naomi glunderend.

  3. Safaripark Givskud Zoo krijgt de derde plaats. „Een giraffe huppelde vlak voor een auto de weg over”, vertelt de jonge vakantieganger enthousiast, terwijl ze de bewegingen voordoet. „De zebra’s vond ik de mooiste dieren. En ik zag ook nog iets smerigs. Er zat een gorilla achter een raam die zijn eigen poep opat en op het glas smeerde. Vies hé?”

www.visitdenmark.nl/legoland

www.dengamleby.dk

www.givskudzoo.dk/nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer