Buitenland

Frankrijk erg bezorgd over gen-maïs

PARIJS (ANP/AFP) – Frankrijk en de EU onderzoeken met spoed of een genetisch gemodificeerde maïssoort leidt tot kanker. De universiteit van Caen had daarvoor aanwijzingen gevonden. Zo nodig zal Frankrijk direct een Europees verbod vragen, meldde premier Jean-Marc Ayrault donderdag.

20 September 2012 15:11Gewijzigd op 14 November 2020 23:16

Bij onderzoek in Caen ontstonden veel kankergezwellen bij ratten die de maïs 2 jaar lang hadden gegeten. Het is de eerste keer dat het effect op zo’n lange termijn is onderzocht: de vergunningen zijn nu gebaseerd op onderzoeken gedurende 90 dagen. De universiteit in Caen ontdekten tumoren bij 50 tot 80 procent van de ratten die 2 jaar gen-maïs hadden gegeten, terwijl dat slechts 30 procent is bij ratten met ander voedsel.

De wetenschappers noemen hun bevindingen „uitermate zorgwekkend”, maar anderen trekken hun onderzoeksmethode in twijfel. Frankrijk laat nu dringend bekijken of de studie uit Caen geloofwaardig is. Dat moet al in een paar weken duidelijk worden.

Het gaat om de maïssoort NK603 van fabrikant Monsanto. De soort is ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. De maïskorrels worden nu ingevoerd in de EU. Fabrikant Monsanto heeft de EU-landen toestemming gevraagd om de soort ook in de unie te mogen laten telen. Er ligt al een positief advies daarover van het verantwoordelijke EU-agentschap EFSA. In Nederland zijn veldproeven gedaan, zegt Herman van Bekkem, campagneleider gentech bij Greenpeace.

Van Bekkem zegt echt geschokt te zijn door het onderzoek in Caen. Greenpeace probeert uit alle macht te voorkomen dat de soort NK603 in Europa mag worden geteeld. De actiegroep eiste donderdag bij een persconferentie in Brussel een teeltverbod op Nederlandse en andere Europese akkers.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt in een reactie „de zaak met interesse te zullen volgen, zoals met alles wat hiermee te maken heeft”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer