Personeel de dupe van krimpende bouwmarkt
De hele Nederlandse bouwsector heeft het moeilijk door het slechte economische klimaat, bleek donderdag opnieuw bij de halfjaarcijfers van BAM en Ballast Nedam. Beide bedrijven maakten overigens wel winst, Ballast voor het eerst na twee jaar.
Bouwbedrijf BAM ontslaat dit jaar 500 van de in totaal 20.000 werknemers in Nederland. De onderneming zegt hiertoe genoodzaakt te zijn, omdat de bouwmarkt nog steeds krimpt. Ongeveer 250 man heeft het bedrijf al verlaten. Ballast Nedam schrapte door een reorganisatie het afgelopen jaar al 880 arbeidsplaatsen. Daar komen er bij de Britse tak nog eens 275 bij en op termijn 100 bij de Nederlandse fabrieken die bouwmaterialen maken.
Bouwondernemingen merken echter dat veel opdrachtgevers de kat uit de boom kijken. De bouw van kantoren sukkelt en de woningmarkt stagneert. Door de bouwfraudeaffaire en bezuinigingen zijn rijksoverheid en gemeenten veel voorzichtiger en stellen onderhoud van wegen en bouw van nieuwe uit. Steeds meer opdrachten worden bovendien verdeeld via een langdurige openbare aanbesteding.
Ballast Nedam opereert in de kantorenmarkt „uiterst voorzichtig.” „We hebben er geen leeg staan”, meldde het bedrijf trots. Bij Ballast zit de pijn dan ook niet in de redelijk functionerende thuismarkt, maar juist bij de Engelse tak. Die voortdurende verliesgever wordt nu door het bedrijf klaargemaakt voor verkoop. Dat gaat ten koste van het personeel. De afgelopen twee jaar slonk het bestand al van 1500 naar 1000 man en nu raken nog eens 275 mensen hun baan kwijt.
De sanering van de internationale poot zet ook gestaag door. Ballast heeft hier nog maar drie projecten onderhanden. Ook het eenderde belang van de baggerdivisie werd van de hand gedaan. Al met al vervielen daardoor 880 arbeidsplaatsen en verdwenen er nog eens 770 door desinvesteringen.
De bouwfraude is voor Ballast Nedam „niet actueel.” Het concern heeft alleen te maken met vier zaken rond oneerlijke concurrentie die de mededingingsautoriteit NMa behandelt. Het heeft geen medewerkers die ook juridisch worden vervolgd.
Ook BAM hangen nog boetes van de NMa boven het hoofd. Ballast noch BAM of andere branchegenoten zijn bereid die boetes zonder meer te betalen. Juridisch halen de bedrijven alles uit de kast om de schade te beperken. Ballast en BAM zijn ieder al voor 300.000 euro beboet wegens vooroverleg bij een project in het Groningse Scheemda. Daartegen zijn zij in hoger beroep gegaan.
BAM-medewerkers, en dan vooral ex-HBG’ers onder hen, zullen wel te maken krijgen met justitie. Het openbaar ministerie heeft onder andere enkele directeuren van het vroegere HBG gehoord. Het OM onderzoekt acht projecten en de betrokkenheid daarbij van vier bouwbedrijven. BAM is er daar een van. BAM zegt overigens intern al schoon schip te hebben gemaakt. Dat kostte welgeteld één medewerker zijn baan en daarnaast werden enkele medewerkers bestraft.
Zowel BAM als Ballast Nedam is groot voorstander van de gedragscode die de smet van de bouwfraude moet wegwissen en de zuiverheid van de bedrijven moet garanderen.
BAM, de grootste bouwer in Nederland, realiseerde op een omzet van 3,5 miljard euro een winst van 38 miljoen. De orderportefeuille is goed op peil. Het veel kleinere Ballast Nedam schrijft 3 miljoen winst in de boeken op een omzet van 801 miljoen euro.