Stipwerk van Aaltje Troost gaat hele wereld over
ROUVEEN – Koningin Beatrix kreeg een aantal door Aaltje Troost gemaakte klompjes voor de kleinkinderen en de modeontwerpers Viktor & Rolf gebruikten door de Rouveense gestipte houten schoenen met stilettohakken op de catwalk in Parijs.
De kleurrijke carrière van de Aaltje Troost (69) begon in 1974 met het maken van een stoof voor een jarige dominee. Sindsdien gaat haar werk de wereld over.
Oude stoffen vermaken tot couture en tassen of stipwerk gebruiken op behang, regenlaarzen of stoelen. Enkele jaren geleden ontstond de trend om van oude dingen iets nieuws te maken. De Spaanse couturier Ricardo Ramos gooide wereldwijd hoge ogen met zijn damescollectie waarin hij de Staphorster dracht verwerkte. Aaltje Troost doet niet mee aan die nieuwerwetse fratsen, hoewel ze een aantal zaken best kan waarderen. Jaren eerder al zat ze op de eerste rij bij Victor & Rolf. Modellen droegen haar gestipte klompen. Met stilettohakken.
Jarenlang runden Harm en Aaltje een boerenbedrijf. Het stippen kwam er in 1974 bij om wat bij te verdienen. Een bord staat nog altijd aan de weg. Mensen mogen komen kijken naar haar klompen, dienbladen, textiel – allemaal met stipwerk. Het piepkleine winkeltje is open als het echtpaar thuis is. Zo simpel is het.
Ze staat er zelf versteld van wat ze de afgelopen jaren allemaal meemaakte. De klompjes voor koningin Beatrix waren een hoogtepunt, maar de houten schoenen met hakken voor Viktor & Rolf staan ook in haar plakboek. Tien paar maakte ze voor de wereldberoemde couturiers. Gestoken in authentieke dracht leverde ze haar kunstwerkjes samen met haar man Harm (76) persoonlijk af bij het bekende ontwerpersduo in Amsterdam.
Vorig jaar stond Aaltje Troost twee keer in een Noors blad met haar werk. De stippen zijn inmiddels zelfs tot Japan doorgedrongen. Japanse vrouwen kwamen enkele jaren geleden naar de Oude Rijksweg om les te krijgen van de Rouveense. Her en der in Japan leren mensen nu stippen. „We zijn wel een beetje ongerust, want sinds de vloedgolf hebben we niets meer gehoord. Ik hoop dat het goed met hen gaat en dat ze nog steeds stippen.”
Momenteel maakt Aaltje Troost een melkbus voor een echtpaar dat naar Spanje gaat. „Hij komt uit Meppel, zij is Spaanse. Ze emigreren en wilden graag iets moois uit de streek hebben.”
Sinds een aantal maanden is de Rouveense ook betrokken bij het zogeheten arrangement Scharrelen in Staphorst. Het is een tocht per fiets door de gemeente, waarbij authentieke zaken worden bezocht. Ook Aaltje Troost opent haar deuren voor buitenstaanders. „Ik vind het belangrijk dat de oude kennis behouden blijft. Ik doe nu wel wat rustiger aan, maar zolang ik gezond ben, blijf ik stippen.”