SGP Zeist neemt afstand van anti-islamfolder over bouw moskee
ZEIST – De SGP in Zeist neemt afstand van een folder van de extreem rechtse Actiegroep Voorpost. De deze week verspreide folder roept op tot protest tegen de nieuwbouw van een moskee in Zeist en verwijst naar een standpunt daarover van de plaatselijke SGP. „De SGP heeft niets te maken met deze protestactie, en wil er ook niets mee te maken hebben.”
Actiegroep Voorpost deelde de folder dinsdag uit bij het Zeister gemeentehuis. Ook werd het schrijven deze week bij ongeveer 2100 woningen in de brievenbus gestopt. Verder waren vrijwilligers van Voorpost bij een recente gemeenteraadsvergadering aanwezig om politici „te informeren en tot actie te bewegen”, aldus de groepering.
In de folder laat Voorpost weten blij te zijn met de afbraak van een moskee in Zeist, de El Moslimen El Mathhakinemoskee in winkelcentrum De Clomp. De opstellers zijn echter verbolgen over het feit dat er een groter islamitisch centrum voor in de plaats komt.
Ze sluiten zich graag aan bij de woorden van de Zeister SGP, aldus de folder, dat „de verdere islamisering van onze samenleving en van onze prachtige woonplaats niet oogluikend moet worden toegestaan.”
Dat citaat dateert uit 2004 en is afkomstig van de toenmalige voorzitter van de SGP-afdeling in Zeist. De uitspraak is destijds echter gedaan op persoonlijke titel en bovendien „compleet uit zijn verband gerukt”, zegt P. van Ojen, raadslid voor de gecombineerde CU/SGP-fractie in Zeist.
Van Ojen betreurt het dat Voorpost zich aan de SGP lieert. „De mensen van Voorpost suggereren zo hard ze maar kunnen dat ze zich op één lijn weten met ons, maar met hun motieven wil ik niets te maken hebben. Dit is een extreem rechtse beweging.”
Bovendien is het citaat uit 2004 niet van toepassing op de huidige situatie, zegt Van Ojen. „Destijds ging het over de vraag of er gebedsoproepen mochten klinken. Nu gaat het over nieuwbouw in De Clomp. Naast de bouw van woningen, een multifunctionele accommodatie en een kerk, is ook besloten om de bestaande moskee de gelegenheid tot nieuwbouw te geven. In dit land heeft de moskee dat recht, en dat hebben we te respecteren.”
De verhouding tussen het moskeebestuur en de plaatselijke SGP escaleerde in 2004, toen de SGP bezwaar maakte tegen de wekelijkse oproep tot gebed vanuit de moskee. Na een gesprek tussen de toenmalige SGP-voorzitter en het moskeebestuur raakten de verhoudingen uiterst gespannen.
Dat de SGP nu anders reageert, leggen de leden van Voorpost uit als „lafheid”, zo stelden ze woensdag in een schriftelijke reactie.
Voorpost refereert aan de kwestie uit 2004, toen de toenmalige SGP-voorzitter naar eigen zeggen door het moskeebestuur met de dood werd bedreigd. „Voorpost heeft ook de nodige doodsbedreigingen mogen ontvangen via de telefoon. In tegenstelling tot de SGP zullen wij de strijd tegen de islamisering wel doorzetten, ondanks bedreigingen.”
Van Ojen reageert laconiek op de aantijging van lafheid. „Ik wil totaal niet met hen en hun extreem rechtse gedachtegoed geassocieerd worden. Vanuit onze christelijke achtergrond hebben wij ook moeite met een godsdienst als de islam. Maar die motieven zijn heel anders dan die van Voorpost. Wij hebben bezwaar tegen de islam omdat we geloven dat de islam je niet zalig kan maken.”
Die bedenkingen nemen de vrijheid van godsdienst echter niet weg, zegt Van Ojen, „ook al levert dat een spanningsveld op. De vrijheid van godsdienst is in onze Grondwet vastgelegd, en daar maken wij als christenen ook volop gebruik van.”
Volgens Van Ojen zet de kwestie de samenwerking met de ChristenUnie in Zeist niet onder druk. Samen bezetten de partijen twee zetels in de gemeenteraad. „De ChristenUnie kent de geschiedenis van de SGP in Zeist en kan zich helemaal vinden in onze reactie.”
Voorpost heeft laten weten door te gaan met de actie. „De komende weken zullen we meermalen Zeist intrekken om het verzet en de frustratie te blijven bundelen.”