Gehandicapten-catechisatie Groot-Ammers jubileert
GROOT-AMMERS – „Heb je er weer zin in, Machiel?” „Super, we gaan ervoor!” antwoordt de jongen tijdens de eerste gehandicaptencatechisatieavond van dit seizoen in het Hervormd Centrum te Groot-Ammers, vorige week. Het interkerkelijk project bestaat 25 jaar.
Over Daniël gaat het. De meesten van de tien catechisanten kennen hem wel. „Daniël nam de tijd om te bidden”, legt catechiseermeester Alex de Bruijn uit. „Bidden was voor hem hetzelfde als ademen. En als je niet ademt, stik je.” Tiny, die de catechisatie sinds 1987 bezoekt, kan het verhaal zo afmaken. „Daniël was heel wijs”, zegt ze. „En hoe kwam dat?” vraagt De Bruijn aan de groep. „Door God!” roept Ad (51).
Met de Bijbel in de hand vertelt de ouderling in de christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Noordeloos de geschiedenis van Daniël in de leeuwenkuil. Het gaat over mannen die jaloers op hem waren. „Als je jaloers bent, ga je slechte dingen bedenken”, zegt Lydia (21). „En dat is zonde, dat wordt gestraft.” De Langerakse is er deze avond voor het laatst, omdat ze met Pinksteren in de cgk in Nieuwpoort belijdenis deed.
Tot zichtbare verrassing van De Bruijn brengt Lydia de leeuwen, van wie de muil wordt gesloten, in verband met de situatie in het paradijs. „Toen aten de dieren elkaar ook niet op.” Dorieke ziet in de geschiedenis van Daniël een les voor de ouderen van nu. „Ze hebben het wel eens over die jeugd van tegenwoordig, maar Daniël was in de Bijbel ook heel jong.”
Inspelend op alle vragen en toevoegingen rondt De Bruijn het verhaal af. De kern van zijn boodschap: de Heere doet wonderen op het gebed, en Hij ziet alles.
Dan is het tijd voor koffie, waarna er een psalm gezongen wordt. „U alleen, U loven wij”, wordt het. De lievelingspsalm van Ad. Uit volle borst zingt de groep het vers.
Machiel begeleidt het zingen op zijn mondharmonica. Een andere keer speelt er weer een van de catechisanten op het orgel, vertellen de jufs Adrie Hakkesteegt en Adrianda van Tienhoven. Samen met Alien van den Dool, die sinds 1987 juf is in de groep, overhoren zij onder andere de vragen die de deelnemers moeten leren.
Het Visnet
De Bruijns voorganger, Teus den Hartog uit Groot-Ammers, weet nog hoe de catechisatie destijds ontstond. „Eén keer in de vier weken organiseerden we een samenzijn voor gehandicapten. Het Visnet, heette dat. Hieruit ontstond het idee om een wekelijkse catechisatie op te zetten. Ds. W. van den Born van de hervormde gemeenten Nieuwland/Oosterwijk was de eerste die deze leidde.”
Na hem verzorgden ds. B. de Romph, toen predikant in de cgk te Noordeloos, en ds. M. van der Sluijs, destijds predikant in de cgk te Nieuwpoort, de lessen. „Na het vertrek van ds. Van der Sluijs zochten we lang naar een predikant die het over wilde nemen”, zegt Den Hartog. „Toen dat niet lukte, ben ik het gaan doen. Ik moet zeggen dat het veel betekend heeft in mijn leven.”
De Bruijn: „Voor ons is het ook onderwijs. En dat zal het voor iedere andere aanwezige zijn.”