Tweede Kamer neemt afscheid van 51 leden
DEN HAAG – De Tweede Kamer neemt woensdag afscheid van 51 leden. Dat is ruim eenderde van het geheel. Koningin Beatrix heeft een dozijn vertrekkende leden tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau gemaakt. GroenLinks-Kamerlid Van Gent weigerde een lintje.
Klik hier voor een lijst met alle vertrekkende Kamerleden.
Gerdi Verbeet sprak alle afzwaaiende Kamerleden persoonlijk toe. Haar woorden veroorzaakten diverse keren een lach en een traan. Zo hield Ineke van Gent (GroenLinks) het niet droog. Richard de Mos, die tot zijn ontsteltenis niet meer op de kandidatenlijst van de PVV kwam, moest ook zichtbaar tegen zijn tranen vechten.
Moederlijk strooide Verbeet met lovende woorden. Ook bijvoorbeeld voor Eric Lucassen, evenmin op de laatste PVV-kandidatenlijst gezet. Hij kwam zeer ongelukkig in het nieuws doordat hij onder meer zijn buren zou hebben geterroriseerd. Maar hij werd een gedegen Kamerlid, vindt Verbeet, met veel dossierkennis.
Ze was ook vol lof over de prettige manier van debatteren van zijn partijgenotes Willie Dille en Karen Gerbrands.
Prachtig noemde Verbeet het dat SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang na zijn vertrek uit de Kamer vrijwilligerswerk wil gaan doen voor mensen met financiële problemen „in plaats van een carrière bij een bank”. En dan met een knipoog: „Al zal ’t dat wel worden, hoor”.
Onder de afzwaaiers was ook Sharon Dijksma van de PvdA, met haar 41 de ‘nestor’ van de Kamer. Achttien jaar geleden begon ze in het parlement. „Het Kamerlidmaatschap is een van de meest onderschatte functies.” Met een grote mond en een beetje geluk kom je er niet: „Het is een ambacht.”
Vertrekkende leden
Bij de CDA-fractie is de uittocht het grootst. Veertien Kamerleden keren niet terug. Dat heeft niet alleen te maken met het verlies van de partij tijdens de verkiezingen van vorige week, maar ook met de sterk vernieuwde lijst.
Onder de scheidende Kamerleden bevinden zich bekenden als Koopmans, Ormel en Sterk. Ook de twee christendemocraten die moeite hadden met de samenwerking met de PVV, Ferrier en Koppejan, keren niet terug. Ferrier had zich niet beschikbaar gesteld, Koppejan kreeg voor zijn gevoel een te lage plaats aangeboden op de kandidatenlijst (negentien) en trok zich daarom terug. Ook het langstzittende CDA-Kamerlid, Corüz, had best graag door willen gaan, maar kreeg geen plaats op de lijst. Hij was in totaal 4132 dagen lid van de Kamer.
De PVV neemt afscheid van acht Kamerleden. Twee van hen, De Mos en Lucassen, stonden niet op de kandidatenlijst, maar de overige zes wel. Onder hen bevinden zich Van Besselaar, Dille en Gerbrands. Zij stonden te laag op de lijst om verkozen te worden. De PVV haalde bij de vorige verkiezingen 24 zetels en nu 15.
Eigenlijk komen er twaalf PVV’ers niet terug in de Kamer. Dit voorjaar scheidden zich vier Kamerleden af van de fractie. Hernandez, Kortenoeven, Van Bemmel en Brinkman. Laatstgenoemde probeerde vorige week met een eigen partij in de Kamer te komen, DKP, maar kreeg niet meer een kleine 7400 stemmen, bijna 12 procent van de kiesdeler.
Bij de GroenLinksfractie keren zeven van de tien niet terug. Een aantal van hen wilde zelf niet, onder wie Braakhuis, Van Gent en Peters, maar de meesten stonden wel op de kandidatenlijst. Omdat de partij maar vier van de tien zetels overhoudt, verdwijnen de meeste GroenLinkers tegen hun zin van het Binnenhof. Onder hen bevindt zich de uitdager van lijsttrekker Sap, Dibi.
Bij D66 keren Van der Ham en Koser Kaya niet terug. De eerstgenoemde wilde niet langer en de tweede is net niet verkozen, ze staat op nummer 13.
De VVD won vorige week tien zetels en neemt desondanks afscheid van zes parlementariërs. Voor twee van hen, Houwers en Taverne, is het afscheid waarschijnlijk tijdelijk. Zij staan op nummer 43 en 44 van de kandidatenlijst. Als er een nieuwe regering komt met daarin de VVD, dan schuift een aantal Kamerleden door naar het kabinet en krijgen ze alsnog een blauwe zetel toegewezen. Bekende liberalen die niet terugkeren zijn Aptroot, Van Beek en Snijder-Hazelhoff.
Ondanks de winst van zeven zetels neemt de Kamer ook afscheid van zeven PvdA’ers. De bekendste onder hen is Kamervoorzitter Verbeet. Maar ook de oud-staatssecretarissen Dijksma en Albayrak keren niet terug. Zij wilden geen plaats meer op de kandidatenlijst.
De ChristenUnie gaat het de komende periode doen zonder Ortega en Wiegman. Eerstgenoemde had wel graag op de lijst gewild. Wiegman wilde zelf niet. Juist woensdag werd bekend dat zij regiomanager noord wordt bij de Landelijke Huisarstenvereniging.
De SP neemt alleen afscheid van financieel specialist Irrgang. Hij stond op eigen verzoek niet op de kandidatenlijst.
Het vertrek van 51 Kamerleden is overigens geen record. Na de verkiezingen van 2010 vertrokken er 62 parlementariërs. Donderdag worden de nieuwgekozen Tweede Kamerleden geïnstalleerd.
Wachtgeld
Tweede Kamerleden hebben recht op wachtgeld nadat hun Kamerlidmaatschap ten einde is gekomen. De wachtgelduitkering bedraagt 80 procent van het salaris (ruim 7300 euro bruto per maand) in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar is het 70 procent.
De duur van de uitkering is gelijk aan de duur van de vervulling van de politieke functie, maar minstens 2 jaar. Wie echter hooguit 3 maanden in de Kamer heeft gezeten, krijgt nog maar voor 6 maanden een uitkering. De maximale duur van het wachtgeld was 4 jaar, maar is per 1 september naar 3 jaar en 2 maanden gaan.
Wachtgeld tot de AOW in zicht komt, is er dan nog voor mensen die 55 zijn (geweest) en zeker 10 jaar hun ambt hebben vervuld.