Waterpeil IJsselmeer niet 1,5 meter omhoog
DEN HAAG (ANP) – Het waterpeil in het IJsselmeer zal definitief niet met 1,5 meter worden verhoogd om de nationale voorraad zoet water zeker te stellen. Volgens staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) volstaat het om het peil minder te laten stijgen en tijdens de zomer het waterpeil te laten fluctueren. Dat staat in de begroting van het Deltafonds, die dinsdag naar buiten is gebracht.
Hoe hoog het peil in het IJsselmeer wel wordt, geeft Atsma niet aan. Hij denkt dat het mogelijk is op korte termijn een voldoende grote waterbuffer te creëren met relatief beperkte ingrepen en flexibel peilbeheer. Atsma waarschuwt dat de plannen wel „gepaard gaan met de nodige investeringen”.
Komend jaar moet worden uitgewerkt hoe het zoet water in Nederland precies moet worden beheerd. Die voorstellen gaan dan in 2014 naar de Tweede Kamer.
Oud-minister Cees Veerman adviseerde eerder als voorzitter van de Deltacommissie om het waterpeil in het IJsselmeer te verhogen met 1,5 meter. Omdat er een tekort dreigt aan zoet water, lastig voor bijvoorbeeld industrie en boeren, is er meer opslag nodig. De voorkeur ging toen uit naar een verregaande verhoging van het peil in het IJsselmeer, een van de belangrijkste bronnen van zoet water.
Atsma stelt in de begroting verder dat er nog veel werk te doen is om de dijken in Nederland aan de normen te laten voldoen. Op sommige plekken, zoals in het rivierengebied en bij Almere, is mogelijk meer bescherming nodig. Dat zal de komende twee jaar onderzocht moeten worden.