Beurzen op de rem na rally
AMSTERDAM (ANP/RTR) – Beleggers op de Europese beurzen trapten maandag op de rem na de euforie van de afgelopen weken. Ze wachten op bewijzen dat de steunmaatregelen van de centrale banken ook daadwerkelijk effect hebben op de economie. De meeste beleggers verwachten echter dat de teruggang tijdelijk is en dat de trend positief blijft.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent (1,13 punten) lager op 337,15 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 528,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,8 procent.
Nu er duidelijkheid is over de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve willen nemen om de Europese en Amerikaanse economie te steunen, verschuift de focus in Europa naar Spanje. Het Zuid-Europese land moet eerst officiële noodsteun aanvragen bij het EFSF/ESM, voordat de ECB actie kan ondernemen.
De rente op Spaanse staatsleningen steeg maandag weer tot boven de 6 procent, een niveau dat door economen als op termijn onhoudbaar wordt geacht.
„De winnaars van vrijdag zijn de verliezers van vandaag. Ook de euro verzwakt weer wat. De maatregelen waarop de markten hadden gehoopt, zijn genomen en het is wachten op nieuwe impulsen”, zei private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De euro/dollar-koers raakte maandag even het hoogste niveau in vier maanden tijd van 1,3169 dollar, maar zakte vervolgens weer terug tot een stand van 1,3120 rond het slot van de Europese beurzen. Vrijdag was de Europese munt aan het einde van de handel nog 1,3145 dollar waard.
In Stockholm leverde SSAB bijna 7 procent in na een winstwaarschuwing. De Zweedse staalproducent voelt de gevolgen van de verslechterde economische omstandigheden in met name Europa. Ook in China gaan de zaken minder. Het bedrijf verwacht daardoor in het derde kwartaal in de rode cijfers te duiken.
Hennes & Mauritz verloor 1,6 procent. Het Zweedse modeconcern maakte tegenvallende omzetcijfers over augustus bekend.
De sterkste daler in de AEX was staalbedrijf ArcelorMittal met een verlies van 4 procent. Postbedrijf PostNL en verf- en chemieconcern AkzoNobel waren de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 2 en 1,4 procent. Levensmiddelenconcern Unilever won 0,9 procent na een adviesverhoging door UBS.
Shell ging 0,1 procent omlaag. Het olieconcern slaagt er niet in dit jaar naar olie en gas te boren in de wateren boven de Amerikaanse staat Alaska. Een beschadiging van een koepel die bij calamiteiten over een boorput kan worden gezet, maakt het onmogelijk om in actie te komen.
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 99,25 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 116,18 dollar per vat.