Weinig studiesucces Nederlanders in België
RIJSWIJK (ANP) – Nederlanders aan Vlaamse universiteiten zijn in het eerste jaar weinig succesvol. Ze halen fors minder studiepunten en stoppen vaker met hun studie dan de Vlamingen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Momenteel studeert een recordaantal van 5773 Nederlanders in Vlaanderen, aldus de Belgische krant De Standaard.
Op de Katholieke Universiteit Leuven studeerden vorig jaar ruim 1100 Nederlanders. Gemiddeld behaalt in Leuven zo’n 18 procent van de Nederlanders in het eerste jaar alle studiepunten, terwijl 43 procent van de Vlamingen dit lukt. Ongeveer een derde van de Nederlanders haakt dan ook af, twee keer zoveel als gemiddeld. Verderop in de studie gaat het wat beter. Uiteindelijk is ruim een op de drie Nederlanders op tijd klaar met de bachelor, en meer dan de helft van de Vlamingen.
„Vermoedelijk zijn de verschillen in prestaties te wijten aan het feit dat de onderwijsculturen in België en Nederland toch wel heel verschillend zijn”, denkt vicerector Tine Baelmans. „Bovendien zijn er geen voorwaarden voor toelating wat betreft eerder gevolgde vakken.” In Nederland mag je bijvoorbeeld met een cultuurprofiel geen geneeskunde studeren, maar in Vlaanderen wel.
De Universiteit Antwerpen herkent de flinke opstartproblemen van de Nederlanders. Slechts 45 procent haalt het eerste jaar volledig, 20 procent minder dan de Vlamingen. Ook hier stopt een derde in het eerste jaar. „Maar als studenten het eerste jaar eenmaal afgerond hebben, vermindert het verschil. Nederlanders halen bij ons dan 80 procent van hun studiepunten en Belgen 84 procent,” aldus een woordvoerder.
Ook aan de Universiteit Gent zijn de Nederlandse eerstejaars een stuk minder succesvol dan de rest van de studenten. Uitschieter in negatieve zin is de opleiding Diergeneeskunde, waar een derde tot de helft van de Nederlandse studenten in Gent zich voor opgeeft. Acht procent van hen behaalt in het eerste jaar alle studiepunten, terwijl 35 procent van de Belgen dit lukt.
Op de Vlaamse hogescholen doen de Nederlanders het wat beter. De uitval en studievertraging zijn daar minder groot. Dat zorgt er, samen met de ‘inhaalslag’ van Nederlandse ouderejaars op universiteiten, voor dat het uiteindelijke gemiddelde studierendement van alle Nederlandse studenten in Vlaanderen niet eens zo heel ondermaats is. Het studierendement toont de verhouding van behaalde studiepunten ten opzichte van gewenste studiepunten. De score van de Nederlanders is 69 procent, terwijl het gemiddelde in het gehele Vlaamse hoger onderwijs 77 procent is.