Buitenland

Wereldwijde onrust om anti-islamfilm - Amerika treft maatregelen

WASHINGTON/CAIRO – De Amerikaanse regering heeft te maken met inmiddels al circa 20 plaatsen in de wereld waar gewelddadige betogingen tegen de VS zijn naar aanleiding van een anti-islamfilmpje op internet. Minister van Defensie Leon Panetta zei in Washington dat er voorbereidingen zijn getroffen voor het geval die uit de hand lopen.

Redactie digitale media
14 September 2012 13:56Gewijzigd op 14 November 2020 23:11
Verbranding van de Amerikaanse vlag in Peshawar.  Foto EPA
Verbranding van de Amerikaanse vlag in Peshawar. Foto EPA

In Khartoem schoten Amerikaanse mariniers al in de lucht toen de ambassade vrijdag werd belaagd. Mogelijk worden daar meer mariniers gestationeerd. Er zijn al speciale eenheden naar Libië en Jemen gestuurd.

Op een website van jihadisten die tot het terreurnetwerk al-Qaeda zouden behoren, is zaterdag opgeroepen „het Libische voorbeeld te volgen en Amerikaanse diplomaten te doden of te verjagen uit de islamitische wereld”. Afgelopen dinsdag (11 september) werd de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens, samen met drie anderen Amerikaanse diplomaten in Benghazi vermoord. Volgens de Libische regering was het een goed voorbereide terroristische aanslag en geen uit de hand gelopen protest.

Er zijn gewelddadige betogingen geweest voor onder meer de Amerikaanse ambassade in Caïro,de ambassade in Sanaa, in het Libanese Tripoli, in Tunis en bij de Britse ambassade in Khartoem. In Australië raakte de oproerpolitie zaterdag slaags met betogers die het Amerikaanse consulaat in Sydney belaagden.

In Caïro was het zaterdag weer rustig voor het Amerikaanse ambassadecomplex op de rechteroever van de Nijl. Daar vielen in de rellen van afgelopen week een dode en 400 gewonden volgens de plaatselijke politie. Er vielen ook enkele doden bij botsingen tussen politie en betogers in het Libanese Tripoli, Tunis en Khartoem.

Aanleiding voor de betogingen is een filmpje op het internet waarin, naar het zich laat aanzien door toedoen van een egyptisch-orthodoxe ofkoptischeman in Californië, de islam belachelijk wordt gemaakt.

Vrijdag waren er van Nigeria tot Afghanistan en van Marokko tot India waren er felle protesten. In Sudan waren dit keer ook de ambassades van Duitsland en Groot-Brittannië doelwit. In Amsterdam was er een kleine demonstratie. Die verliep rustig.

Turkije

Onder moslims in Turkije blijft het opvallend rustig rondom de film over Mohammed. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zelfs gevraagd te helpen Arabische moslims tot rust te manen, zo melden Turkse media zaterdag.

Erdogan riep dinsdag, na de aanslag in Libië, zijn burgers meteen op zich niet te laten provoceren door de film. Ook religieuze leiders die in Turkije belangrijk zijn riepen op tot kalmte.

Maker

De man die achter de geruchtmakende anti-islamfilm zou zitten, is zaterdag in Los Angeles door agenten meegenomen voor verhoor. De Egyptenaar werd door federale agenten begeleid naar een politiebureau. De man heeft mogelijk de voorwaarden geschonden van een eerdere voorwaardelijke vrijlating. De Amerikaanse politie heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

De filmmaker Nakoula Bassily Nakoula (55) was in 2009 veroordeeld voor oplichting van banken. Bij zijn vervroegde vrijlating was bepaald dat hij 5 jaar geen pc of internet mocht gebruiken.

Bescherming

De Verenigde Staten hebben gezegd alles te zullen doen om Amerikanen overzees te beschermen. Dat kan gebeuren door de beveiliging van ambassades en consulaten op te voeren, maar ook door duidelijk te maken dat belagers van Amerikanen zullen worden berecht. Dat heeft president Barack Obama vrijdag gezegd.

Obama sprak tijdens een ceremonie op luchtmachtbasis Andrews bij Washington. Daar kwamen de stoffelijke overschotten aan van de ambassadeur in Libië en drie van zijn medewerkers. Zij waren dinsdagavond omgekomen bij anti-Amerikaanse rellen.

YouTube

Het Witte Huis heeft vrijdag contact opgenomen met YouTube over de anti-islamfilm. Het Witte Huis heeft YouTube „gewezen op de video en gevraagd te kijken of die in strijd is met de regels van de site”, zei een woordvoerder.

Google, eigenaar van YouTube, had woensdag gezegd dat de film binnen de regels van de site valt en daarom online blijft. Wel maakte de site toegang onmogelijk voor mensen uit Egypte en Libië. Pakistan en Afghanistan hebben zelf de site geblokkeerd. De Amerikaanse regering heeft de film „walgelijk” en „verwerpelijk” genoemd.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag het anti-islamfilmpje Innocence of Muslims online gezet op zijn eigen site. „Verdedigen van de vrijheid van meningsuiting is het grootste goed. Ook tegen hen die er met geweld op reageren. Dus publiceren en linken”, aldus Wilders zaterdag tegen het ANP. „En iedereen zou dat moeten doen als signaal dat geweld niet wordt geaccepteerd en niet werkt.” „Om dezelfde reden heb ik jaren geleden op mijn website Mohammed-cartoons gepubliceerd”, vult hij aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer