Consument

Prinsheerlijk wakker in een bed van Savoir

Wakker liggen in een Savoirbed, dat zou niet moeten kunnen. Toch kan het.

14 September 2012 16:12Gewijzigd op 14 November 2020 23:11
Enorm bad, heerlijk bed. Foto RD, Henk Visscher
Enorm bad, heerlijk bed. Foto RD, Henk Visscher

Diep in de nacht is het heel stil in Hotel de Lunterse Boer in Lunteren. Alleen begint opeens het bad aan zijn schoonmaakbeurt. Even uit bed rennen om te zien wat daar gebeurt. Er stijgen bubbeltjes omhoog uit de onderkant van het bad, het bruist. Begint daar iets te ontploffen? O nee. De afstandsbediening van het bad laat een borsteltje zien. Daar wordt gewerkt. Villeroy & Boch regelt het wel. Ga vooral lekker slapen.

Alles in de juniorsuite in het Lunterse hotel roept zo op tot lekker slapen dat het van de weeromstuit soms zomaar niet lukt. Een tweede en derde nacht zouden vast beter gaan. Dan weet je dat je rond middernacht geen Nespresso moet drinken, hoe verleidelijk de drie goudkleurige koffiecupjes die netjes in een zwart doosje worden aangeleverd er ook uitzien.

Het Savoirbed voelt wollig en stevig tegelijk, niet wollig in de zin van kriebelig, maar gevuld, warm en tegelijk luchtig. Zo voelt dus een combinatie van paardenhaar, kasjmier en shetlandwol. Op de matras ligt een onderdeel dat een stuk dekbed lijkt, maar dat hoort zo, daar moet je op gaan liggen. In een fabriek in Wales heeft een werknemer steekje voor steekje, met een kromme naald, de matras dichtgenaaid. (Klik hier voor filmpjes van het productieproces.)

Koningen, prinsessen en beroemdheden sliepen op Savoirbedden. Sir Winston Churchill ook, meldt de Britse beddenfabrikant. Het eerste exemplaar werd in 1905 gemaakt voor hotel The Savoy in Londen; sindsdien leverde Savoir bedden aan luxe onderkomens in New York, Sjanghai, Cannes en New Delhi. En in Lunteren.

Adriaan Roggeveen is eigenaar van de Lunterse Boer. Het hotel-restaurant begon in de jaren 50 als een „koek en zopie”, oftewel een theehuis, bij een zwembad. Roggeveen kocht het nadat hij in 2005 zijn bedrijf in auto-onderdelen had verkocht en besloot het geld in vastgoed te steken. Het hotel is grondig gerenoveerd; kamers ruiken nog erg nieuw. Met de keus voor tien Savoirbedden in het hotel wilde Roggeveen zich onderscheiden, zegt hij. „En met de importeur van de bedden hebben we een deal. Mensen die overwegen een Savoirbed te kopen, kunnen het hier komen testen.”

Op de bedden slapen vooral mensen die voor hun werk in Lunteren komen vergaderen. Medewerkers en managers die „de hei op” gaan, zitten in werkelijkheid in een hotel als dit. De Lunterse Boer moet het vooral hebben van de zakelijke markt, zegt Roggeveen. „Driekwart van de omzet komt daaruit. De vorige eigenaar heeft geprobeerd de toeristenmarkt open te breken, met aanbiedingen als: 69 euro per nacht, inclusief ontbijt. Maar de mensen die daarop af komen, gaan hier niet eten: te duur. Daar red je het dan niet mee.” Natuurlijk mogen mensen hele avonden op het terras koffie drinken, zegt Roggeveen. „Als je geluk hebt, nemen ze er een stukje appeltaart bij. Maar om aan een terras te verdienen, moet je in Scheveningen zitten.”

De Lunterse Boer ligt in het bos, aan een weg waar verder weinig te zoeken is. Voor terrasfans mag die plek minder aantrekkelijk zijn, voor natuurliefhebbers is hij ideaal. Aan de overkant van de weg lokken idyllische paadjes je zo het Lunterse Buurtbos in, waar algauw uitkijktoren De Koepel opduikt. Het bos is mooi en stil.


„Ik word hier helemaal stil vanbinnen”

Mevrouw M. Kroon (58): „Ik kom hierheen omdat het er zo stil is. Hier kom ik echt tot rust, ik word helemaal stil vanbinnen. Ik ben ambtenaar; op mijn werk is het druk met computerwerk, telefoon – alles ratelt de hele dag. Het enige wat je hier hoort, zijn de vogels.

Ik woon in Noord-Holland. Daar zou ik het niet in mijn hoofd halen ’s avonds na zeven uur in mijn eentje het bos in te gaan. Hier heb ik daar geen moeite mee. Je ontbijt, en je bent binnen vijf minuten in het bos, wat moet je nog meer? Ik wandel, of zoek met een boek onder de arm een plek om te lezen. In de afgelopen veertien dagen heb ik al negen boeken uitgelezen.

Ik kom hier nu drie jaar achter elkaar, en ben zeker van plan dat te blijven doen. Deze week troffen we het ook wel erg met het weer. Ik ben ontzettend bruin, haha.

Het is hier fantastisch. Het personeel is heel voorkomend; heb je iets nodig, dan brengen ze het direct. Waarom zou ik naar het buitenland reizen als een plek als deze bestaat?”


Triptips

1) Het Uilenbos: pannenkoekenhuis met grote speeltuin. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Sfeervol binnen, ruim buiten. Hond mee? Die krijgt direct een flinke bak water.

2) Lunterse Buurtbos: vrij nieuw bos, ontstaan eind 19e, begin 20e eeuw. Door het bos lopen diverse wandelroutes.

3) Dorpsfeest: op de laatste vrijdag en zaterdag in augustus wordt jaarlijks de Oud-Lunterse Dag gehouden.

4) Passiflorahoeve in Harskamp: zorgboerderij met vlindertuin en twee plantencollecties (passiflora’s en aristolochia’s).

Dit is het tweede deel in een serie over hotels in Nederland.

www.rd.nl/hotel

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer