Binnenland

Kamer voor pardon 2200 asielzoekers

Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat akkoord met de pardonregeling voor asielzoekers van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Wel drong de Kamer bij haar aan op een ruimhartig beleid voor asielzoekers die eigenlijk niet mogen blijven maar die in schrijnende omstandigheden verkeren.

Redactie politiek
11 September 2003 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:33
DEN HAAG - Circa 120 mensen waren woensdag in Den Haag aanwezig om te pleiten voor een generaal pardon voor asielzoekers. De betogers boden even na het middaguur een petitie aan bij de Tweede Kamer en wachtten daarna de voor hen teleurstellende beslissing
DEN HAAG - Circa 120 mensen waren woensdag in Den Haag aanwezig om te pleiten voor een generaal pardon voor asielzoekers. De betogers boden even na het middaguur een petitie aan bij de Tweede Kamer en wachtten daarna de voor hen teleurstellende beslissing

Minister Verdonk moest woensdag de pardonregeling verdedigen waartoe het kabinet anderhalve week geleden op haar voorstel had besloten. Het pardon houdt in dat asielzoekers die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn, een verblijfsvergunning krijgen. Ze moeten nog in afwachting zijn van een definitieve beslissing op hun verzoek en al die tijd onafgebroken in Nederland zijn geweest.

Naar schatting zullen 2200 asielzoekers voor de regeling in aanmerking komen. De andere 5000 die een verzoek hebben ingediend, moeten het land zo snel mogelijk verlaten. Wel heeft de minister in individuele gevallen de mogelijkheid alsnog een verblijfsvergunning te geven. Als het aan de oppositie ligt maar ook aan CDA en D66 is Verdonk niet al te terughoudend met het maken van uitzonderingen.

PvdA-kamerlid De Vries verweet Verdonk dat ze zich „hardvochtig en wreed” opstelde. Ze bestreed dat met klem. „Ik zou mijn beleid liever duidelijk willen noemen.” Ze wees erop dat de asielzoekers die al jarenlang in onzekerheid verkeren, dat voor een deel aan zichzelf te wijten hebben. Door gebruik te maken van allerlei juridische mogelijkheden konden ze hun verblijf steeds rekken.

CDA’er Van Fessem vindt dat kerken en organisaties niet moeten blijven steken in protesten. Het getuigt volgens hem ook van christelijke barmhartigheid als mensen geld inzamelen voor asielzoekers zodat ze zich weer in hun land kunnen vestigen of hier terug kunnen komen voor vakantie.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft minister Verdonk gewaarschuwd dat het uitzetten van de 5000 asielzoekers van wie het verzoek is afgewezen, grote problemen zal veroorzaken. Veel gemeentebesturen zullen zich hiertegen volgens de VNG verzetten. Verdonk zei woensdag dat ze in november zal aangeven hoe de uitzetting zal verlopen.

Het debat werd geschorst omdat er na drieënhalf uur nog veel vragen onbeantwoord waren. Het besluit tot een beperkt asielpardon heeft veel onrust veroorzaakt. Vluchtelingenorganisaties en kerken hebben de afgelopen tijd geprobeerd vooral het CDA van gedachten te doen veranderen. Dat heeft tot stevige discussies binnen de fractie geleid. De christen-democraten bleven evenwel bij de steun die ze aanvankelijk aan Verdonk en het kabinet hadden toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer