Kerk & religie

Toch kavel voor kerken Leidsche Rijn

UTRECHT – Twee kerken in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn kunnen toch een nieuw, gezamenlijk kerkgebouw bouwen. Naar verwachting zal volgend najaar met de bouw worden begonnen.

Kerkredactie
11 September 2012 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 23:06

Eerder dit jaar konden de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) en gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) als gevolg van een fout in hun bouwplannen niet terecht op de toegezegde bouwkavel. De gemeente Utrecht heeft een alternatieve locatie gevonden voor de twee kerken, zo maakte zij gisteren bekend.

Wethouder Isabella beloofde in juni op zoek te gaan naar een andere locatie, nadat er veel ophef was ontstaan over het ontzeggen van de bouwkavel. De fout in de bouwplannen was bij de gemeente aangekaart door een islamitisch gebedscentrum, dat daardoor zelf aanspraak kon maken op de bouwkavel. De twee kerken dreigden met juridische stappen, maar werden uiteindelijk gerustgesteld door het excuus van de wethouder.

Naar verwachting zullen ze in het najaar 2013 beginnen met de bouw van het kerkgebouw, aan de rand van het Máximapark. De kerken zijn opgelucht en dankbaar, zo lieten ze in een reactie weten.

Tjebbe van Oostenbruggen van de Nederlands gereformeerde kerk Rijnwaarde: „De gemeente is vrij snel na het bericht dat we de vorige kavel niet kregen met ons in gesprek getreden, en we hebben op bijzonder constructieve wijze een andere kavel gevonden. Deze is net zo groot, ligt in hetzelfde park, en we kunnen er ongeveer hetzelfde gebouw op zetten. We hebben ontwerpschetsen, en kunnen gaan beginnen met het bouwtraject. Bedoeling is dat er straks tussen de 250 en de 300 man in het gebouw kunnen.”

Van Oostenbruggen zegt dat de kerken vijf jaar geleden al een gebouw hadden willen hebben, maar dat het toen wegens onvoldoende draagkracht nog niet mogelijk was. „We waren toen met twintig gezinnen, nu hebben we er honderd. Aanvankelijk waren in het plan Leidsche Rijn geen plekken ingetekend voor religieuze groeperingen – wel voor scholen en kinderdagverblijven.”

Planologen in Nederland zouden meer rekening kunnen houden met religieuze groepen, aldus Van Oostenbruggen. „Maar gelukkig is er de afgelopen jaren verandering gekomen. Alleen al dit jaar hebben de raad en B en W van Utrecht drie plekken aangewezen voor religieuze groeperingen: één voor een islamitisch centrum, één voor een hindoestaanse mandir, en één voor onze kerk. Dat is winst.”

Van Oostenbruggen geeft aan dat de kerken een roerige tijd achter de rug hebben. „Maar vanaf juni hebben de wethouder en projectbureau Leidsche Rijn zeer constructief meegedacht. Dat heeft ertoe geleid dat we in twee maanden tijd tot een gelijkwaardige oplossing zijn gekomen. Iedereen is nu gelukkig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer