ABP en PGGM eisen lager loon Moberg
De pensioenfondsen ABP en PGGM eisen dat Ahold de beloning van zijn bestuursvoorzitter Anders Moberg verlaagt. Dat hebben deze twee aandeelhouders in een brief aan president–commissaris H. de Ruiter van het supermarktconcern geschreven.
De fondsen vinden dat Ahold zijn aandeelhouders „volstrekt niet serieus neemt". Afgelopen donderdag maakte het bedrijf op een extra aandeelhoudersvergadering bekend dat Mobergs beloning kan uitdijen tot 10 miljoen euro per jaar. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog oplopen.
Die mededeling leidde tot grote commotie onder de aandeelhouders. De pensioenfondsen vroegen de beslissing over de benoeming van Moberg uit te stellen, anderen wilden nieuwe salarisonderhandelingen. Het verzet van de aandeelhouders werd uiteindelijk gebroken door het dreigement van Moberg direct op te stappen als de aandeelhouders dwars zouden blijven liggen.
De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, samen goed voor een vermogen van bijna 200 miljard euro, laten nu in de brief weten de openheid van Ahold over de beloning van Moberg te waarderen, maar die kwam wel te laat. Veel aandeelhouders hadden vooraf al ingestemd en konden de beloning niet meer bij hun oordeel betrekken.
De pensioenfondsen verwijten De Ruiter ook dat hij niet bereid was „tot enig compromis" en dat op de vergadering „zelfs het machtswoord" is gebruikt. Daardoor zette hij „aandeelhouders ronduit voor het blok". „Sterker nog, u neemt ze volsterkt niet serieus." ABP en PGGM vinden deze procedure „zeer onzorgvuldig".
Het is zeer ongebruikelijk dat grote aandeelhouders zo hard en openbaar aan de bel trekken over het beleid van een concern. De fondsen hebben de brief maandag verstuurd en daarna op hun website geplaatst. Pensioenfondsen, verzekeraars en andere grote beleggers bemoeien zich weinig met de ondernemingen waarin ze beleggen. In de aanbevelingen van de commissie–Tabaksblat voor beter bestuur van ondernemingen worden ze opgeroepen meer met hun macht te doen op aandeelhoudersvergaderingen.
ABP en PGGM vinden dat de beloning gerelateerd moet zijn aan duidelijke en toetsbare doelstellingen. Zij hadden zeker van Ahold verwacht dat ze met zoiets „prudent" zouden omgaan. De code van Tabaksblat stelt voor maximaal een jaarsalaris mee te geven bij vertrek. De bonus mag in de ogen van de commissie hooguit de helft van het totale inkomen beslaan.
Ahold laat weten de brief ontvangen te hebben, maar kan nog niet zeggen wat het concern met de bezwaren gaat doen. „In het algemeen gaan we met alle aandeelhouders in discussie die een brief sturen", aldus een woordvoerder van het bedrijf die nog geen andere brieven van boze aandeelhouders heeft gezien.
Het bedrijfstakpensioenfonds Metalektro (PME) schaarde zich woensdag later op de dag achter de inhoud van de brief van het ABP en PGGM. Het pensioenfonds voor de grootmetaal heeft een belang van circa 30 miljoen euro in Ahold.