Buitenland

Bloedig en roerig weekeinde in Irak

BAGDAD (ANP/AFP/RTR) – Irak heeft een bloedig en roerig weekeinde achter de rug. Door een reeks aanslagen verloren tientallen mensen zaterdag en zondag het leven. Een rechter veroordeelde de voortvluchtige vicepresident Tareq al-Hashemi bij verstek tot de dood vanwege twee moorden.

10 September 2012 06:45Gewijzigd op 14 November 2020 23:05

Door de meer dan 30 aanslagen vielen ongeveer 90 doden en raakten meer dan 400 mensen gewond. In de hoofdstad Bagdad ontploften vijf autobommen in sjiitische wijken. Zeker 32 mensen kwamen om, meer dan 100 mensen raakten gewond. Twee autobommen ontploften op een markt in de buurt van het heiligdom van de sjiitische imam Ali al-Sharqi in het zuiden van Irak. 16 mensen kwamen om het leven en 100 raakten gewond.

Ten noorden van Bagdad werd een controlepost van het leger aangevallen. Daardoor zijn 11 soldaten gedood en 8 anderen gewond geraakt. Schutters openden kort voor middernacht het vuur op de post. Toen andere soldaten ter plekke kwamen ontplofte ook een bermbom. Ook plaatsen als Kirkuk, Mosul, Baquba, Samarra, Nasiriyah, Tuz Khurmato en Tal Afar werden getroffen.

Het geweld in Irak is weliswaar fors lager dan tijdens de piek in 2006 en 2007, maar nog steeds vinden aanslagen plaats, veelal op Iraakse veiligheidstroepen.Sinds het begin van september zijn zeker 118 mensen gedood door aanslagen. Vorige maand kostte het geweld 278 mensen het leven.

Vicepresident Hashemi werd bij verstek veroordeeld tot de strop voor de moord op een advocaat en een hoge militair. Het proces was in mei begonnen en behandelde de eerste van 150 aanklachten tegen de vicepresident en zijn lijfwachten. De soenniet Hashemi vluchtte eind vorig jaar toen de sjiitische premier Nuri al-Maliki hem wilde laten arresteren. Hij zou doodseskaders hebben geleid.

Hashemi beschuldigde Maliki ervan een heksenjacht op soennieten te leiden. De Iraakse regering wees dat van de hand. De zaak rond de vicepresident veroorzaakte een politieke crisis in het land.

Waarschijnlijk zit Hashemi op dit moment in Turkije. Dat land heeft al laten weten hem niet te zullen uitleveren. De vicepresident staat verder op een opsporingslijst van de internationale politieorganisatie Interpol. Hij wordt ervan verdacht terroristische aanvallen te leiden en te financieren. Hashemi werd in 2006 vicepresident en herkozen in 2010.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer