Belder: Vrijlating Nadarkhani is nog maar het begin
APELDOORN – Europarlementair Bas Belder (SGP) hoorde zaterdag uit verschillende Iraanse bronnen dat Yusef Nadarkhani is vrijgelaten. „Ik ben ontzettend blij en dankbaar, maar laten we Iran onder diplomatieke druk blijven zetten. We zijn er nog niet.”
Het is Belder nog niet bekend of Nadarkhani al herenigd is met zijn gezin. „Mijn Iraanse contacten lieten mij daarover in het ongewisse vanwege grootschalige afluisterpraktijken. Wel hebben ze Nadarkhani zelf aan de lijn gehad. Hij is in goede conditie en liet weten dankbaar te zijn voor gebed en diplomatieke steun.”
De rechtbank oordeelde zaterdag dat Nadarkhani drie jaar cel moet krijgen voor evangelisatieactiviteiten in Iran. Hij heeft die straf al uitgezeten, omdat hij in 2009 werd gearresteerd. Zodoende is hij vrijgelaten, weliswaar op borgtocht.
Belder spreekt van een verrassende wending in het rechtsproces. „Aan de andere kant kijk ik er niet van op als ik kijk naar het beleid van de Islamitische Republiek Iran. Het is een staat waar burgers permanent in onzekerheid worden gehouden. De uitkomst van dit proces voedt die onzekerheid.”
Aan de vrijlating zitten nog wel wat haken en ogen. In een gebruikelijke rechtspraak is men na het uitzitten van de straf vrij. De europarlementair is van mening dat Iran de voorganger in de gaten wil houden en hem daarom op borgtocht heeft vrijgelaten. Verder wordt bij een dergelijke vrijlating enorme bedragen betaald. Het is Belder nog niet bekend of dat ook bij het proces van Nadarkhani is gebeurd.
Het is nog niet duidelijk of buitenlandse druk meespeelde in het opmerkelijke besluit van de Iraanse rechtbank. Belder oppert dat Iran wel wat goodwill van de westerse wereld kan gebruiken. Het land verkeert in een behoorlijk isolement door zijn nucleaire activiteiten.
Diplomatieke druk op Iran blijft nodig, stelt de europarlementariër. „Nadarkhani hoort helemaal vrij te zijn, zonder borgtocht. Maar denk ook aan de slechte positie van huiskerken in Iran. Bovendien zijn er nog andere gevangenen, zoals de protestantse voorganger Behnam Irani. De vrijlating van Nadarkhani is een goed teken, maar het is nog maar het begin.”