Thuiszitters dupe van doorspelen negatieve dossiers door scholen
Een groot aantal kinderen kan nergens naar school omdat scholen negatieve informatie over hen aan elkaar doorspelen. Die praktijk moet stoppen, vindt Doedt de Jong.
De scholen zijn weer begonnen, deze week ook in het noorden. Maar niet voor de 16.000 kinderen die op geen enkele school welkom zijn. De dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) Claassen vroegen onlangs met hun zeiltocht de aandacht voor dit probleem. Deze kinderen willen wel naar school, maar worden nergens toegelaten.
Als een kind een school bezoekt, wordt er een dossier aangelegd. Als ouders een andere school zoeken voor hun kind en op deze school een afspraak maken, gaat de school waar de afspraak is gemaakt, zonder dat de ouders dit weten, al informatie inwinnen op de oude school. Als deze informatie de school niet aanstaat, kan het kind geweigerd worden.
Uit eigen ervaring weet ik dat een negatief dossier en het buiten de ouders om doorspelen van deze negatieve informatie een nieuwe start vrijwel onmogelijk maakt. Na een lange zoektocht vonden wij uiteindelijk een school die ons kind een nieuwe start gunde. De zeilbroers zijn echter, zoals ze in een interview aangaven, „continue aan het aanmelden”, maar tot nu toe heeft geen enkele school gereageerd.
Scholen worden afgerekend op hun prestaties. Daarom willen scholen risicofactoren uitsluiten. Basisscholen met lage Cito-scores lopen het risico als ”zwak” te worden bestempeld. De drempel om een risicokind aan te nemen wordt daardoor steeds hoger.
Onderwijs op afstand
De broers zijn van plan om naar Engeland, België en Spanje te zeilen. In Nederland zijn ze op geen enkele school welkom. Paradoxaal genoeg kunnen ze wel onderwijs volgen als ze de Nederlandse grens zijn gepasseerd. Ze gaan dan onderwijs volgen via de Wereldschool. De Wereldschool verzorgt afstandsonderwijs voor Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen. Voor kinderen die in Nederland wonen is deze vorm van onderwijs niet toegestaan, omdat in Nederland de leerplicht een schoolplicht is. Thuisonderwijs is, behalve op grond van levensbeschouwing, verboden.
Voor een aantal van de 16.000 kinderen die nergens meer worden toegelaten, zou de Wereldschool een goede oplossing kunnen zijn. Maar inschrijving op de Wereldschool wordt in Nederland vanwege de schoolplicht niet erkend als inschrijving op een school. Het zou daarom mogelijk moeten worden dat ouders ook in Nederland hun kinderen rechtstreeks in kunnen schrijven op de Wereldschool.
Laura Dekker mocht niet zeilen omdat ze naar school moest. De broers gaan zeilen omdat ze op geen enkele school welkom zijn. Laura kreeg les via de Wereldschool. Ook voor Hugo en Enrique is de Wereldschool een goede mogelijkheid, evenals voor een groot deel van de 16.000 thuiszitters. En als scholen zouden stoppen met het al bij voorbaat doorgeven van negatieve informatie over leerlingen, zou het ook voor een ander deel van de 16.000 thuiszitters mogelijk worden weer gewoon naar school te gaan. Want dat is wat Hugo en Enrique willen.
De auteur is werkzaam in het speciaal onderwijs en moeder van een kind in het basisonderwijs.