Europarlement gaat te weinig naar Straatsburg
LUXEMBURG (ANP) – Het Europees Parlement gaat dit jaar en volgend jaar te weinig naar Straatsburg. Het besluit om in de maand oktober twee sessies samen te voegen om een keer minder naar Straatsburg af te reizen, is niet volgens de regels. Dat concludeert de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag.
Het Europarlement heeft twee standplaatsen: Brussel en Straatsburg. Europese regels bepalen dat er 12 plenaire zittingen in Straatsburg plaats moeten vinden. Omdat er tijdens de vakantieperiode in augustus geen sessie is, zijn er gedurende één maand twee zittingen in Straatsburg. In 2012 en 2013 zouden die in oktober plaatsvinden. Maar het Europarlement heeft besloten deze twee zittingen samen te voegen, zodat de leden in totaal maar elf keer naar Straatsburg hoeven.
Frankrijk was uit protest tegen het besluit van het Europarlement naar het hof gestapt. De Fransen wezen erop dat de twee zittingen in oktober teruggebracht zijn van vier naar twee dagen per sessie. Zo is er geen sprake van 12 volledige sessies, vindt Frankrijk. De advocaat-generaal sprak in zijn conclusie over het samenvoegen van de oktobersessies van een „kunstmatige splitsing”.
Doorgaans neemt het hof de conclusie van de advocaat-generaal over in het vonnis. Het Europees Parlement wilde donderdag niet reageren op de conclusie, maar wacht op het formele vonnis, dat naar verwachting in november komt. Het vonnis is waarschijnlijk dan te laat om het vergaderschema voor dit jaar nog aan te passen, maar zal mogelijk wel een effect hebben op het aantal sessies in 2013.
Op het geld- en tijdverslindende heen-en-weergereis tussen Brussel en Straatsburg van de circa 750 Europarlementariërs en hun honderden medewerkers is al jaren veel kritiek. De kosten voor de verhuizing bedragen circa 10 miljoen euro per keer.
Nederland is al jaren voorstander van beëindiging van het verhuiscircus. Het afschaffen hiervan en de keuze voor een vestigingsplaats kan alleen als het Europees Verdrag wordt aangepast. Daar is unanimiteit van de lidstaten voor nodig.