Politiek

Nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA mogelijk

DEN HAAG (ANP) – Een week voor de verkiezingen neemt de spanning toe. De peilingen voorspellen dat een nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA nog mogelijk is. Twee jaar geleden gingen deze partijen eveneens gelijk op en werd uiteindelijk de VVD met een zeteltje meer de grootste partij.

5 September 2012 20:39Gewijzigd op 14 November 2020 23:01

Het verschil tussen VVD en PvdA is in twee op woensdag gepubliceerde peilingen 4 zetels. Bij de Stemming van het tv-programma EenVandaag staat de VVD op 34 zetels, de PvdA op 30. In die peiling was het verschil vorige week nog 12 zetels. Maurice de Hond voorspelt in zijn peiling van woensdag 33 zetels voor de VVD en 29 voor de PvdA. Daar was het verschil dinsdag nog 7 zetels. In de politieke barometer van Ipsos Synovate is het verschil tussen de twee partijen zelfs nog maar 2 zetels.

Waar voorafgaand aan de campagne een tweestrijd tussen VVD-leider Mark Rutte en SP-voorman Emile Roemer werd verwacht, heeft PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom met succesvolle optredens in de verscheidene tv-debatten een enorme inhaalslag gemaakt.

De peiling van De Hond laat geen schade zien voor Rutte die dinsdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat in het Amsterdamse theater Carré opzien baarde met zijn uitspraak dat Griekenland wat hem betreft niet voor een derde keer miljardensteun krijgt. Ruttes woorden haalden de internationale media, en ook woensdag was er nog veel kritiek.

CDA-leider Sybrand Buma vond de uitspraak van Rutte schadelijk voor Nederland, D66-lijsttrekker Alexander Pechtold noemde de woorden onverantwoord en ongeloofwaardig. PvdA-leider Diederik Samsom verweet Rutte verwarring te zaaien. Volgens Buma kan Rutte in zijn rol als premier niet dit soort signalen afgeven, omdat daarmee het vertrouwen in de euro en de eurozone wordt aangetast. „Juist door te zeggen: ik geef geen geld meer, is de kans dat het in de eurozone fout gaat groter.”

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) viel Rutte woensdag niet inhoudelijk af, maar gaf wel kritiek op de timing. „Ik weet niet of lijsttrekker Rutte dit wel met premier Rutte heeft besproken.” Verhagen vindt dat Rutte zich aan de afspraak moet houden dat het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank de komende tijd bekijken of de Grieken hun beloofde bezuinigingen en hervormingen nakomen. „Als zij zich houden aan de afspraken, bekijken wij als EU en Nederland wat Griekenland nodig heeft.”

Rutte verbaasde zich op zijn beurt over de kritiek. Hij vindt dat hij niets nieuws heeft gezegd. Het is volgens hem idioot om te stellen dat Nederland in zijn eentje ervoor moet zorgen dat de eurozone bijeen blijft. „Dat is aan de landen in de problemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer