EU-hof: Volledig loon over wachtdiensten
Werknemers die een zogenoemde wachtdienst draaien, moeten daarvoor volledig worden uitbetaald, ook als zich in die periode geen werkzaamheden aandienen.
Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag uitgesproken. Het stelde een Duitse arts-assistent die had geklaagd over zijn piketvergoeding in het gelijk.
Het arrest gaat Duitsland tussen de 1 en 2 miljard euro per jaar kosten aan hogere salarisuitgaven voor personeel in de zorg. Mogelijk zal het standpunt van de rechter ook grote gevolgen krijgen voor andere sectoren van de economie. Aanpassingen op het desbetreffende punt zijn eveneens nodig in de overige EU-lidstaten. De Europese Commissie gaat als dagelijks bestuur van de Unie dit alles in kaart brengen.
De betrokken medicus ontvangt als hij ’s nachts in het ziekenhuis in Kiel moet verblijven alleen een bedrag voor de uren dat hij daadwerkelijk bezig is met de behandeling van patiënten. De periode die hij in een slaaphokje doorbrengt, levert hem niets op.
Het Hof vindt dit niet terecht. Het heeft een EU-wet over arbeidstijden als uitgangspunt genomen voor zijn oordeelsvorming. Volgens de definitie in die regelgeving omvat de arbeidstijd niet alleen de uren waarin de werknemer actief is, maar ook de uren die hij, eventueel slapend, ter beschikking van zijn baas staat. Daarom kan, zo vindt de Europese rechter, een employé die op een door de werkgever aangewezen plek aanwezig behoort te zijn, aanspraak maken op loondoorbetaling.