Binnenland

Legerofficieren gaan actie voeren

DEN HAAG – Het leger kan de nationale veiligheid niet meer garanderen als nieuwe bezuinigingen de krijgsmacht zullen treffen.

4 September 2012 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 22:59
Militaire officieren gaan actie voeren tegen mogelijke nieuwe bezuinigingen op de krijgsmacht. „De nieuwe bezuinigingsplannen op Defensie zijn desastreus voor de Nederlandse bevolking”, stelt de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar- en Hoger
Militaire officieren gaan actie voeren tegen mogelijke nieuwe bezuinigingen op de krijgsmacht. „De nieuwe bezuinigingsplannen op Defensie zijn desastreus voor de Nederlandse bevolking”, stelt de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar- en Hoger

Dat zei voorzitter Rob Hunnego van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV/MHB) dinsdagochtend bij het startschot van een publiciteitscampagne tegen een nieuwe bezuinigingsronde. „We staan al aan de afgrond en we krijgen nu het laatste zetje.”

De krijgsmacht geldt als vangnet voor burgemeesters, politie en brandweer als er plotseling bijzondere of extra capaciteit nodig is. Momenteel krijgt het leger per jaar circa 2000 verzoeken om assistentie. „De krijgsmacht is de enige organisatie in Nederland die in geval van een calamiteit binnen een uur 5000 man op de been kan brengen”, aldus Hunnego. Hij verwees naar situaties waarin de krijgsmacht geholpen heeft bij dreigende dijkdoorbraken, het opzetten van noodhospitalen, natuurbranden, het assisteren van de politie bij de opsporing van vermisten of verdachten, het blussen van grote branden zoals in Moerdijk, het onderscheppen van ongewenste vliegtuigen, hulp bij gijzelings­acties en rampenbestrijding.

„Met rode rozen blus je geen duinbrand in Schoorl of heidebrand in Brabant. Met tomaten voorkom je geen dijkdoorbraak of terrorisme”, zei Hunnego vanmorgen, verwijzend naar de verkiezingsprogramma’s van overwegend linkse partijen die Defensie nog verder zouden willen uitkleden.

Een protestactie door militairen zelf is zeldzaam. „Maar we hebben te lang onze mond gehouden”, aldus Hunnego. Hij meent dat met de nieuwe plannen van politieke partijen om weer te snijden in het militaire apparaat een grens is overschreden. „Partijen gaan voor gewin op de korte termijn. Dat ligt lekker bij hun achterban, maar ze beseffen totaal niet wat ze kapotmaken.”

Daar komt volgens hem bij dat de Nederlandse handels- en exportbelangen in het buitenland liggen. „Onze handel en export zullen onder nieuwe bezuinigingen op Defensie te lijden hebben. Als Nederland niet meer meedoet op het wereldtoneel en zich achter de dijken terugtrekt, verliezen we de gunningsfactor en de wil om met ons land zaken te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer