Binnenland

„Koeienstal gaat verdwijnen”

BIDDINGHUIZEN (ANP) – Binnenkort hoeven melkkoeien niet meer in de stal te staan, maar kunnen zij gewoon de wei weer in. Als het aan beursorganisator Willem Bierema van AgroTechniek Holland ligt, worden koeien over enkele jaren gemolken door een mobiel robotje dat als een klein kalfje door het veld rijdt. „In de akkerbouw worden nu ook al op kleine schaal drones en robots ingezet, dus waarom zou dat niet kunnen in de veehouderij?”

3 September 2012 14:46Gewijzigd op 14 November 2020 22:58
Geautomatiseerd melken.  Foto ANP
Geautomatiseerd melken. Foto ANP

Woensdag begint in Biddinghuizen de tweejaarlijkse landbouwtechniek beurs en Bierema wil hier het grote publiek laten zien wat technisch allemaal mogelijk is. Daarnaast heeft hij speciale apparaten laten maken, die uitbeelden hoe boeren in de toekomst te werk zullen gaan. Zo heeft een boer volgens de beursman straks ook weleens tijd om bijvoorbeeld op het strand te zitten, doordat hij via een app op de smartphone machines kan aansturen die thuis het vee en de akker verzorgen.

Op de beurs kunnen bezoekers ook zien dat de grondstoffen die nodig zijn om koeien te houden, gaan veranderen. Nu bestaat veevoer nog voor een groot deel uit Braziliaanse soja. Daar kan een einde aan gemaakt worden wanneer in Nederland het alternatief lupine wordt geteeld. Dat komt niet alleen de duurzaamheid van het boerenbedrijf ten goede, maar scheelt ook nog eens enorm in kosten.

In de ogen van Bierema heeft de landbouw afgelopen decennia een enorme schaalvergroting doorgemaakt. Veestapels zijn nu veel groter dan 50 jaar geleden.

Tegelijkertijd is de maatschappij hogere eisen gaan stellen aan duurzaamheid en voedselveiligheid. Daardoor komt de agrarische sector er straks niet meer mee weg als nieuwe ontwikkelingen alleen grotere machines en nog grotere stallen betekenen. „Er zijn nu technieken uit de ruimtevaart en de Formule 1 beschikbaar, die zo op de boerderij kunnen worden toegepast”, zegt Bierema. „Wat mij betreft is de discussie over megastallen een achterhoedegevecht. De stal van de toekomst is de wei.”

Voor het zover is, moet er nog wel veel gebeuren. Nu maakt nog maar 1 op de 100 boeren in Nederland gebruik van speciale robots of sensor-technieken. Als de industrie de voorgestelde machines wil gaan maken, zal de vraag naar deze apparaten dus nog wel iets moeten toenemen. AgroTechniek Holland is van mening dat in het stimuleren daarvan ook een belangrijke rol voor de overheid is weggelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer