Katoenboeren Afrika ook dupe van subsidiedrift
Amerikaanse en Europese subsidies hebben een vernietigende uitwerking op de landbouw in ontwikkelingslanden. Dat geldt onder meer voor de katoenboeren in Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad.
De vier Afrikaanse landen voeren deze week campagne tegen de subsidiedrift in de Mexicaanse badplaats Cancún. Daar is de Wereldhandelsorganisatie (WTO) neergestreken voor een ministersconferentie over de toekomst van de wereldhandel. Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking zal ook met de landen praten.
Volgens hulporganisatie Oxfam/Novib verloren landen in Centraal– en West–Afrika in het seizoen 2001/2002 ondanks een grotere productie in totaal 301 miljoen dollar aan exportopbrengsten door de Amerikaanse subsidiëring van de eigen katoenboeren. Dit raakt direct tien miljoen mensen. Ook katoenproducenten in grotere ontwikkelingslanden als Brazilië, Argentinië en India hebben te lijden.
Voor Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad zijn de gevolgen zo groot omdat zij in de wereldhandel voor het merendeel afhankelijk zijn van de verkoop van katoen. Soms gaat het om driekwart van de exportopbrengsten.
De regering–Bush steunt de 25.000 Amerikaanse katoenboeren jaarlijks voor bijna 4 miljard dollar. Daar staat een lagere productiewaarde van 3 miljard dollar tegenover.
De prijzen op de wereldmarkt staan onder druk door de Amerikaanse subsidies. Sterker, ze dalen. Als de Amerikanen zouden stoppen met de katoensteun, zou dit een 11 procent hogere prijs opleveren, aldus de katoenorganisatie ICAC.
Tot dusver weigeren de Verenigde Staten te stoppen. Daarvoor is de macht van de katoenboeren in bijvoorbeeld Texas ook te groot. Bij verkiezingen – lokaal, maar ook landelijk – spelen ze een grote rol. Hetzelfde geldt voor de textielindustrie. Ook die wordt beschermd. Een T–shirt uit Bangladesh heeft bijvoorbeeld te maken met invoerrechten die twintig keer hoger zijn dan die voor goederen uit Groot–Brittannië die de VS importeren.
Binnen de WTO wordt nu gesproken over het terugdringen van handelsverstorende subsidies. De toekomst van de Afrikaanse katoenboeren is echter onzeker omdat niet duidelijk is hoeveel inspanningen de VS, maar ook de Europese Unie daarvoor willen doen.