Romney belooft banen, veel banen
TAMPA (ANP) – Mitt Romney heeft donderdag officieel de handschoen opgenomen tegen de Democratische president Barack Obama. Hij aanvaardde op de Republikeinse Conventie in Tampa de nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november. Hij beloofde onder meer vele miljoenen nieuwe banen als hij president wordt.
Romney’s speech was zoals verwacht grotendeels op de economie gericht. Volgens Romney betwijfelt voor het eerst een meerderheid van de Amerikanen of hun kinderen een betere toekomst zullen krijgen. Romney wees erop dat de VS altijd juist de belofte inhield van een betere toekomst en een leven in vrijheid.
„Nu is de tijd om de belofte van Amerika te herstellen”, sprak Romney, die erop bleef hameren dat Obama zijn beloftes van „hoop en verandering” van 4 jaar geleden niet heeft waargemaakt. „Wat ons land nu nodig heeft, is niet ingewikkeld of diepgaand. Wat Amerika nodig heeft, zijn banen. Veel banen”, sprak hij. Daarop zei hij dat hij met zijn ervaring in het bedrijfsleven kans ziet 12 miljoen banen te creëren als president.
De vraag was vooraf vooral of Romney uit zijn eigen schaduw zou kunnen stappen en kon inspireren. Velen zien hem nog altijd als een rijke zakenman die weinig contact heeft met alledaagse kiezers. In de omgang heeft hij de naam dat hij tamelijk stijf en onderkoeld kan zijn.
De politicus deed dan ook zijn best een gevoeliger, gepassioneerder beeld van zichzelf neer te zetten, waar hij volgens commentatoren ook redelijk in slaagde. Zo sprak Romney over de „onvoorwaardelijke liefde” die hij van zijn ouders kreeg. „Onvoorwaardelijke liefde is ook wat Ann (Romney’s vrouw) en ik hebben geprobeerd door te geven aan onze zonen en nu aan onze kleinkinderen”, verzachtte Romney zijn zakelijke imago.
Romney viel Obama aan op zijn buitenlands beleid. Zo zou de Democratische president traditionele Amerikaanse bondgenoten als Israël laten vallen, terwijl hij de Russische president Vladimir Poetin niet durfde aan te pakken toen die fraude zou hebben gepleegd tijdens verkiezingen.
Romney doet het in peilingen echter relatief slecht. Bij een enquête van ABC News/Washington Post zei 51 procent van de ondervraagden hem niet te mogen. Dat is het slechtste resultaat voor een Republikeinse kandidaat sinds 1984. Vlak na een partijconventie krijgen kandidaten meestal circa 5 procent meer steun, maar experts verwachten dat Romney daar weinig profijt van heeft. Zijn boodschap wordt snel overschaduwd door de Democratische conventie met Obama, die over 4 dagen begint.