Buitenland

Clarissenzuster leest bij diner de krant voor

APELDOORN – Het besluit van de elf zusters van het clarissenklooster in Malonne om Michelle Martin op te vangen, riep een storm aan reacties op. De zusters zien het echter als onderdeel van hun missie om Martin onderdak te bieden.

Buitenlandredactie
29 August 2012 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 22:53
Camera's bij het clarissenklooster in het Belgische Malonne, bij Namen. Foto EPA
Camera's bij het clarissenklooster in het Belgische Malonne, bij Namen. Foto EPA

Begin augustus verscheen er op de voorpagina’s van de Belgische kranten een verklaring van overste Christine van het clarissenklooster van Malonne, waarin ze uiteen zette waarom de nonnen gestemd hebben voor opname van Martin binnen hun muren. De overste vroeg daarin aan het Belgische volk onderscheid te maken tussen het goedkeuren van de daden van Martin en het onderbrengen van de vrouw in het klooster. „We keuren haar daden totaal af en dat zullen we blijven doen tot het einde van onze dagen”, beklemtoonde ze.

De zusters lieten echter ook weten dat ze hun missie in de steek zouden laten wanneer ze Martin geen onderdak zouden bieden. „Opvang waarvan we hopen dat hij efficiënt is voor de dader van de feiten en misschien een bron van hoop voor iedereen die zich in zo’n situatie bevindt. Hoe zou de wereld eruitzien als we voor iedereen die ooit een misstap begaat in het leven, de toekomst totaal afsluiten?”

De Rooms-Katholieke Kerk van België liet dinsdadg expliciet weten de beslissing van de zusters te steunen. Het nonnenklooster vangt Martin op omdat zij „een andere wending aan haar leven wil geven”, aldus een woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie gisteren. De bisschop van Luik, mgr. Aloys Jousten, zei in een afzonderlijke verklaring bovendien de daad van de zusters „een waarlijk christelijk getuigenis” te vinden. „Een mens blijft een mens”, gaf hij aan.

De ouders van een slachtoffer van Dutroux, Paul en Betty Marchal, lieten na een gesprek met de zusters weten dat de nonnen geen idee hadden wie Martin precies was. Paul had de zusters „geconfronteerd met harde dingen.” De zusters stemden opnieuw over hun beslissing, maar bleven erbij.

Toch lijkt het er niet op dat de zusters wereldvreemd zijn. De Belgische historica Anne-Dolorès Marcélis kwam in het kader van haar promotieonderzoek acht maanden lang bij de nonnen in Malonne over de vloer en gaf recent in diverse media aan verbaasd te zijn over de kennis van de zusters over actuele gebeurtenissen. Bij het diner leest één zuster altijd uit de krant voor: La Libre Belgique of Le Soir. Eén keer per week kijken ze naar het journaal.

De clarissen van Malonne vormen een contemplatieve orde, wat wil zeggen dat ze zich teruggetrokken hebben om te bidden. Ze vertonen zich in principe niet buiten de muren van het klooster.

De orde baseert zich op de regels van Clara van Assisi, de 13e-eeuwse stichter van de orde. Zij sloot in haar regels nauw aan bij die van Franciscus van Assisi. Het past bij de traditie van de clarissen om contact te zoeken met zware criminelen, aldus Marcélis. Dat deden ze in de middeleeuwen al. De zusters gingen vervolgens bidden voor hun bekering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer