MKB hoopt op meerjarige loonakkoord
MKB–Nederland hoopt een meerjarig akkoord te kunnen sluiten met de vakbonden over het matigen van de lonen. Volgens voorzitter L. Hermans van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemingen moet het mogelijk zijn afspraken te maken over enkel eenmalige beloningen de komende jaren. Dit gezien de slechte economische ontwikkelingen.
De MKB–voorzitter wees er dinsdag op dat de vakcentrale CNV zich al bereid heeft getoond in CAO–onderhandelingen volgend jaar af te zien van structurele loonsverhogingen. „De FNV heeft ook al schoorvoetend laten weten eventueel akkoord te gaan met eenmalig een vast bedrag", stelde Hermans.
De MKB–voorzitter heeft goede hoop dat hij de vakbeweging kan overtuigen om niet één jaar, maar meerdere jaren af te zien van procentuele loonsverhogingen. „In ruil daarvoor hebben wij ze veel te bieden. Wij steunen de vakbeweging in de pensioendiscussie." Daarmee doelde hij vooral op de voorgenomen ingrepen van het kabinet in het vroegpensioen, waartegen de vakbeweging te hoop loopt.
Het kabinet wil het sparen voor de VUT–regeling en het prepensioen fiscaal onaantrekkelijk maken om ouderen te stimuleren langer door te werken. Volgens Hermans is het in elk geval nodig dat er goede overgangsregelingen komen.
„Ook zouden we graag zien dat werknemers wel kunnen blijven sparen om op latere leeftijd met deeltijdpensioen te gaan, zodat het makkelijker wordt om langer door te werken", aldus de MKB–voorzitter. Het kabinet zou volgens hem hiervoor de gelden kunnen inzetten die nu nog zijn gereserveerd voor levensloop– en spaarloonregelingen.
CAO–coördinator R. van Splunder van de vakcentrale CNV waardeert de steun van MKB–Nederland op het gebied van de pensioenen. „Maar Hermans overvraagt ons nu wat betreft de lonen. Wij hebben onze nek uitgestoken door te zeggen dat we willen afzien van een structurele loonsverhoging volgend jaar. We gaan ons niet vastleggen op meerdere jaren."
Volgens Van Splunder is een meerjarigakkoord onverstandig, omdat de economie onverwacht sneller kan aantrekken of verder kan verslechteren. „Wij hebben al aangetoond dat wij onze verantwoordelijheid nemen als de situatie ernstiger wordt."