Dr. S. D. Post op Haamstedeconferentie: Media-opvoeding slaat plank mis
ELSPEET – Veel media-opvoeding is op de verkeerde dingen gericht, stelde dr. S. D. Post dinsdagmiddag op de Haamstedeconferentie. „Kinderen weten echt wel dat je bepaalde woorden niet mag intypen op Google.”
De publicist uit Gorinchem hield voor de predikanten en theologiestudenten een lezing over ”Digitalisering en het pastoraat”. In het licht van het Koninkrijk van God kun je over de digitale revolutie geen positief oordeel vellen, was zijn stelling. „Ik zie de digitale revolutie als een krachtige aanval van het rijk der duisternis.”
Ondanks dat voert Post geen pleidooi om moderne media te negeren. „Accepteer dat de technologie er is, en dat het gebruikt wordt.” De kerk moet volgens hem niet de concurrentie willen aangaan met de wereld, maar anderzijds moet ze wel „in wijsheid en matigheid” gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt.
In de discussie na de lezing riep dat de vraag op of de aanbevelingen van Post niet te gematigd waren in het licht van zijn negatieve analyse van de digitale revolutie. „Zaken duiden in het kader van de eindtijd betekent nog niet dat je je tegen die dingen moet verzetten”, was de reactie van Post. „We leven in een situatie waarin deze technologie er is. Dat is de situatie waarin wij biddend om wijsheid te handelen hebben. De werkelijkheid is ook vaak complex. Het werk van God en van de duivel kun je niet altijd ontwarren.”
Post gaf aan „een beetje sceptisch” te zijn over media-opvoeding. „Wees vooral een voorbeeld hoe je omgaat met je tijd, hoe je omgaat met verleidingen, en wat vreemdelingschap voor je betekent.” De vragen waarvoor jongeren staan, gaan ouderen net zo goed aan, aldus Post. „Hoe creëren wij stille tijd in ons leven? Het gaat erom dat we in ons leven laten zien hoe we vanuit de rust, het vertrouwen en de ontmoeting met de Heere Jezus leven. Koppel het los van de moderne media. Het gaat om oude thema’s die ook spelen in leven van ouderen.”
„Moet je als dominee op Facebook?” was de vraag van een predikant. Op zich is daar niets mis mee, is de reactie van Post. „Je moet alleen niet zeggen: ik wil op Facebook, want dan kan ik jongeren bereiken. Het idee dat je deel moet gaan uitmaken van de jongerenwereld om met jongeren te kunnen praten, is bespottelijk. Je moet vanuit het Woord en de gemeenschap met de Heere proberen de jongeren te trekken.”
„Veel ouders weten vaak helemaal niet waar hun kinderen mee bezig zijn”, wierp een andere predikant tegen. „Als je laat zien dat je wilt meedenken, kan dat een brug zijn.” Post: „Dat is een goede nuancering. In de jongerenwereld zitten is iets anders dan belangstelling tonen. Toon aandacht voor levensgebieden die voor jongeren heel belangrijk zijn. Praat er met ze over en wees er kritisch over.”
Ouderen moeten niet meteen met oordelen komen, benadrukt Post. Moderne media zijn niet nieuw voor jongeren, ze zijn er gewoonweg mee opgegroeid. „Als je begint met oordelen, is het contact meteen verbroken. Wees nieuwsgierig naar jongeren. Het zijn schepselen van God die aan je zorg zijn toevertrouwd.”